Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
duminică, 31 octombrie 2010
ALBA CA ZAPADA - SILVICA
Este o prajitura foarte buna, pe care nu am mai pregatit-o de foarte mult timp. Zilele astea, am rasfoit un vechi caiet de retete pe care-l ratacisem in biblioteca si acum, dupa renovarea apartamentului l-am gasit. M-am oprit la aceasta reteta pe care o am de la verisoara sotului meu, Silvica, cu care eu am fost foarte buna prietena. Pentru ca s-au facut déjà 8 ani de cand Silvica nu mai este printere noi, in amintirea ei am numit aceasta prajitura ALBA CA ZAPADA - SILVICA.
Ingrediente:
Foile:
3 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de ulei
O lingura rasa de amoniac alimentar
Esenta de vanilie
Faina cat cuprinde
Crema:
2 pahare de lapte
2 pahare zahar (am pus doar un pahar si jumatate)
2 linguri cu varf de faina
300 g unt sau margarina
2 lamai
Preparare:
Foile:
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat suficient de tare. Se imparte aluatul in 3 parti egale din care se intend 3 foi care se coc pe fundul tavii unse si tapetate cu faina
Crema:
Se fierb pe baia de aburi laptele cu zaharul, faina si coaja lamailor, amestecand bine, pana se obtine o “ciulama” . Dupa ce s-a racorit putin, se adauga untul si zeama de la cele doua lamai amestacand bine.
Montarea: Se aseaza o foaie in tava, se toarna jumatate din crema calduta, a doua foaie, restul de crema si deasupra cea de-a treia foaie. Tava se introduce intr-o punga mare de plastic si se lasa pana a doua zi cand se taie, se pudreaza cu zahar pudra sau se glazureaza.
De data aceasta, la dorinta nurorii mele am lasat-o asa cum a fost, adica nepudrata si neglazurata.
vineri, 29 octombrie 2010
SCOICI DE APA DULCE, MARINATE
Ingrediente:
• o ceapă rosie
• 2 căţei de usturoi
• o legatura de frunze de patrunjel
• o lingura de unt
• 1/2 pahar de vin alb
• o lamaie
• 1 kg scoici de apa dulce
• Sare dupa gust
• Piper negru proaspat rasnit
Preparare:
Scoicile se freaca bine pentru a le curata si a elimina orice mustati, muschi sau mâl. Se pun într-un castron şi se acoperă cu o cârpă umedă apoi se păstreaza în frigider in timp ce se prepara sosul.
Pentru prepararea sosului, infierbantati o tigaie larga (cu capac), la foc mediu. Adaugati untul si cand s-a topit adaugati ceapa tocata. Prajiti cca 3 minute sau pana devine translucida, dar nu prajita (maronie). Apoi adaugati usturoiul tocat si prajiti cam 30 de secunde. Adaugati vinul alb si zeama de la 1/2 de lămâie, aduceti din nou la fierbere cu focul mediu spre mare si fierbeti cateva minute. Odată ce sosul s-a redus şi aproape tot lichidul s-a evaporat, se adaugă un vârf de cuţit de sare şi piper precum si cealalta jumătate de lămâie.
Când sosul este redus, adaugati scoicile. Acoperiti imediat cu un capac si dati focul mic spre mediu.
Lasati sa fiarba 8-10 minute sau pana cand scoicile se desfac. Acum adaugati patrunjelul tocat si eventual inca putin mujdei de usturoi.
Pentru servire, puneti scoicile intr-un bol larg si serviti cu paine proaspata inmuiata in sos, pentru a absorbi tot acest delicios sos.
Notă:scoicile care nu se desfac in timpul fierberii, se aruncă, nu se consumă!
joi, 28 octombrie 2010
TARTA TATIN CU PRUNE ROSII
Ingrediente:
Aluatul:
100 g unt
200 g făină
1 praf de sare
5 linguri cu apă de la gheaţă
Umplutura:
25 g unt
100 g de zahăr
10-12 prune mari rosii
cateva frunze de menta
o portocala curatata si taiata bucatele
Preparare:
Pentru aluat se pun in robot 100 g de unt si 200 g de făină.
Se presara cu un praf de sare, si se amesteca nu prea bine, folosind functia “puls”.
Se adaugă 5 linguri de apă rece de la gheaţa şi se amesteca până când începe sa se lege un aluat.
Se scoate din cuva robotului si se intinde o foaie de marimea tavii, pe o hârtie de copt presărata cu făină.
Se ruleaza cu tot cu hartie si se pune în frigider pentru o jumătate de oră.
Între timp, 25 g de unt se topesc direct in tava in care se va face tarta.
Se toarnă 100 de grame de zahăr, şi fără a amesteca, aşteptaţi până când zaharul cu untul încep să devina maro.
Lasati caramelul sa se raceasca si apoi asezati deasupra cateva frunze de menta, jumatati de prune, cu taietura in sus si bucati de portocala.
Acoperiţi fructele cu foia de aluat din frigider si dati tarta le cuptor pentru cca 30 de minute.
Este gata cand siropul lasat de fructe nu mai fierbe, este destul de legat.
Calda, este delicioasa, dar si rece este foarte buna.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)