Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 31 august 2012

CARTOFI CU TĂIEȚEI sau ”MÂNCAREA JIDOVULUI CALIC”

Recitesc acum  romanul autobiografic  ”Copilăria unui netrebnic” de Ion Călugăru, pe numele lui adevărat Buium Leiba Ștrul Croitoru, care a locuit la capătul strazii pe care am copilărit și eu, acțiunea romanului petrecându-se pe strada și în cartierul nostru. Buiumaș, eroul principal povestește la un moment dat: ”Acasă miroase a fiertură de cartofi cu tăieței, presărată cu pătrunjel verde.” Mi-am adus aminte cum am făcut eu cunoștință cu acest fel evreiesc de mâncare:
 Prin clasa a VII-a sau a VIII-a ne-a venit o colegă de” la țară”, cu care eu mă împrietenisem, cu atât mai mult cu cât stătea în gazdă la o vecină de-a mea, mai de la capătul străzii, o evreică văduvă, brunetă, slabă, cu profil de grecoaică (nu era tipul clasic de evreică), pe numele ei ”doamna Rozica Dascălu”. Într-o zi, întorcându-ne noi amândouă de la școală am intrat pe la colega mea. Doamna Rozica o aștepta cu masa pusă, pe masă aflându-se acest fel de mâncare. A vrut să-mi pună și mie o farfurie, dar eu din jenă,  am refuzat, doar am gustat puțin din farfuria colegei mele. Mi s-a părut deosebit de bună. Ajunsă acasă, mă străduiam să-I descriu mamei mâncarea. La noi era și bunicul, un bărbat ”cât un brad”, cu ochi mari, albaștri ca cerul și cu o cicatrice care-i brăzda obrazul drept de sub ochi până aproape de gură, amintire din război. Bunicul meu era un hâtru. Cum m-a auzit pe mine chinuindu-mă să-i explic mamei, numai ce-l aud: ”asta trebuie să fie o mâncare de jidov calic”. Și așa i-a rămas numele! 

Ingrediente:(n-o să trec cantități, doar voi enumera ingredientele)
Cartofi rupți în bucăți și fierți în apă cu sare
Tăieței fierți
Ceapă  ( cu cât este mai multă cu atât este mai bună)
Un cățel de usturoi (doar pentru aromă)
2 linguri cu ulei
O lingură cu unt
Sare și piper după gust
Pătrunjel verde fin tocat
Preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare. Când sunt gata se lasă în apa în care au fiert.
 
 Se fierb tăiețeii și se lasă și ei în apă. Ceapa se taie peștișori iar usturoiul fin.
 
Se pune uleiul să se încingă. Se adaugă ceapa  și usturoiul. Când s-au muiat, se adaugă cartofii fierți și puțin din zeama în care aceștia au fiert.
 
 Se călesc câteva minute, după care se adaugă și tăiețeii scurși, piper și sare  dacă mai trebuie, precum și pătrunjel.
 
Se mai lasă puțin pe foc, să se amestece aromele, după care se pune o lingură cu unt (dacă o faceți de post renunțați la unt)
 
se amestecă și când untul este topit se oprește focul și se servește fierbinte.
 
 
 
 

joi, 30 august 2012

Partener afiliat cu NetPizza.ro


Am devenit Partener afiliat cu NetPizza.ro,   pe al cărui site cumparatorii pot comanda mancare din diferitele bucatarii, din oferta mai multor restaurante cu livrare la domiciliu sau la birou.


Încercați un clic aici: http://www.netpizza.ro/24-gecuza.html


și vă veți convinge!


 

PERIȘOARE DIN CARNE CU USTUROI ȘI GHIMBIR

 
Ingrediente:
½ kg carne tocată de pui
O linguriță cu usturoi tocat
O linguriță cu ghimbir ras
2 linguri rase cu ceapă fin tocată sau dată pe răzătoare
O legătură cu pătrunjel verde fin tocat sau coriandru, dacă vă place
Sare și piper după gust
2 linguri cu ulei pentru prăjit 

Preparare:
Carnea tocată de pui se pune într-un bol.
 
Se adaugă usturoiul și ceapa tocate, ghimbirul ras,
 
pătrunjelul fin tocat, sare și piper și se frământă foarte bine compoziția, ca aluatul.
 
În acest fel, perișoarele se vor lega fără adaos de ou sau pâine. Se acoperă bolul și se lasă la rece pentru minim 30 de minute sau peste noapte pentru a se pătrunde aromele. Se scoate din frigider și se modelează perișoarele cu mâinile unse cu puțin ulei.

Se pun să se înfierbânte cele 2 linguri cu ulei. Se prăjesc perișoarele la foc mediu.
Se scot pe hârtie absorbantă și se servesc calde sau reci, cu sos sau simple.

Obs. Se poate folosi orice fel de carne.


miercuri, 29 august 2012

MUȘCHI DE PORC ÎMBRĂCAT CU CÂRNAT


Ingrediente:
Un mușchi de porc de circa 1 kg
1kg de cârnați proaspeți de porc
Câțiva căței de usturoi
O bucățică de slănină de porc
Amestec de condimente: sare, piper, cimbru, rozmarin, fulgi de ardei iute 
un pahar cu vin alb sec

Preparare:
Mușchiul de porc se pregătește ca aici: se împănează cu slănină și usturoi și se acoperă cu amestecul de condimente. 
Gata pregătit se înfășoară cu cârnații, care este bine să fie bucată întreagă. În caz contrar, se prinde cu o scobitoate. Se mai presară condimente se adaugă un pahar de apă și unul cu vin și se dă la cuptor, până se rumenește frumos.


Arată foarte bine pe o masă de sărbătoare, în special la sărbătorile de iarnă, și este și foarte gustoasă.

marți, 28 august 2012

PLĂCINTĂ DE DOVLECEI ȘI ARDEI

Ingrediente:
2 dovlecei în floare
2 cepe
2-3 căței de usturoi
Un ardei gras roșu și unul galben
½ ardei iute roșu
3 ouă
3 linguri cu smântână
3 linguri cu făină
½ pahar de lapte
2 linguri cu ulei
Câteva fire de pătrunjel verde
Sare și piper după gust
 
Preparare:
Într-o tigaie se pun la încins cele 2 linguri cu ulei. Ceapa se taie cuburi iar usturoiul mărunt. Se pun peste uleiul încins, se dă focul la mediu și se călesc  cu o priză de sare, până ceapa devine sticloasă, având grijă să nu se ardă.

Dovleceii, rași sau curățați de coajă se taie rondele și se adaugă în tigaie peste ceapă și usturoi. Se amestecă să se călească și ei ușor.
 
Se adaugă ardeii tăiați bucăți mărișoare. Se amestecă din când ăn când. Când s-au muiat și ardeii se oprește focul și se lasă să se răcorească.

Ouăle se bat bine cu o furculiță.
 
Se adaugă smântâna, apoi făina și se amestecă bine.
 
 Dacă compoziția este prea groasă, se mai diluează cu 2-3 linguri de lapte. Pătrunjelul tocat se adaugă peste dovlecei apoi și compoziția de ouă. Se sărează și se pipărează.
 
Se amestecă bine și se toarnă într-o tavă unsă cu puțin ulei. Se pune în cuptorul preîncălzit și se coace circa 30 de minute la foc potrivit (se probează cu scobitoarea înfiptă în mijlocul plăcintei; dacă iese curată, plăcinta este gata).
 
Se lasă să se răcească la temperature camerei, după care se taie pătrate și se servește.

luni, 27 august 2012

SALATĂ DE PEPENE VERDE CU AROMĂ DE TRANDAFIRI

Ingrediente:
o jumătate de pepene verde
o lingură cu apă de trandafiri (se găsește la magazinele cu produse arăbești)
1-2 lingurițe cu miere de albine (în funcție de cât de dulce este pepenele)
Câteva frunze de mentă 

Preparare:
 
 Pepenele se curăță de coajă și de semințe și se taie în bucățele potrivite. Se pun bucățelele într-un bol. Se presară petalele de trandafiri conservate, se stropesc bucățelele de pepene cu esența de trandafiri și miere. Se decorează cu frunzulițe de mentă și se servește foarte rece.

Un desert ușor, aromat, răcoritor tocmai bun în zilele toride de vară!

duminică, 26 august 2012

RULOURI DE VINETE ”LIMBA SOACREI”

Ingrediente:
2 vinete
O lingură cu ulei
O roșie
2-3 linguri cu maioneză cu usturoi
1-2 fire de pătrunjel verde
sare  și piper după gust 

Preparare:
Vinetele
 
se taie fâșii subțiri,
 
se presară cu sare mare (pentru murături),
 
 se pun pe un fund de lemn cu o greutate deasupra și se lasă 20-30 de minute pentru a se scurge sucul amar.
 

Se clătesc cu apă pentru a îndepărta surplusul de sare, se usucă cu prosoape de hârtie și se ung pe ambele părți cu puțin ulei.
Se pun pe grătarul încins și se prăjesc pe ambele părți. Se scot pe o farfurie.

Maioneza cu usturoi se prepară ca aici.
Dacă ați făcut prea multă, o puteți servi cu orice fel de friptură sau cartofi copți.
Se unge fiecare felie cu puțină maioneză.
La capătul de la codița vinetei se așează o felie de roșie și câteva frunzulițe de pătrunjel
 
 apoi se rulează, așa fel ca felia de roșie să fie înafară
 
 (ca limba soacrei: lungă și ascuțită).

 

sâmbătă, 25 august 2012

CĂPȘUNI CU SMÂNTÂNĂ

În nordul Moldovei și în Bucovina, căpșunile nu se mănâncă decât cu smântână și eventual puțin zahăr.
Eu am ”îmbunătățit” puțin rețeta bătând smântâna cu puțină fructoză (diabetul, ce sa-i faci) și vanilie.

Ingrediente:
Căpșuni
Smântână
Fructoză sau zahăr
Puțină vanilie
Cantitățile sunt după gustul fiecăruia.

Preparare:
Smântâna se bate cu puțin zahăr (fructoză) și vanilie.
 
Se așează câteva lingurițe de smântână bătută în fiecare cupă. Deasupra se așează căpșunile fie întregi, fie tăiate.

Simplu și delicios.

vineri, 24 august 2012

SALATA DE DOVLECEI LA GRATAR

Ingrediente:
3-4 dovlecei, de preferat în floare
2-3 linguri de maioneză
Câțiva căței de usturoi
2 linguri cu smantână
Pătrunjel verde
Sare și piper după gust 

Preparare:
Dovleceii se spală, se taie capetele apoi se feliază pe lung.
 
Dacă sunt mai bătrâni, adică nu sunt în floare, se curăță de coajă apoi se feliază. Se încinge grătarul, se unge cu puțin ulei și se pun feliile de dovlecei. Se întorc pe ambele părți.
 
 Când s-au înmuiat, se scot pe un platou, se sărează și se pipărează, se lasă câteva minute să se pătrundă, apoi se așează în salatieră.
Se prepară maioneza dintr-un gălbenuș de ou.
 
 Cățeii de usturoi se pun în mojar și se pisează.
 
Se adaugă peste moioneză și se amestecă.
 
Se adaugă 2 linguri cu smântână,
 
se amestecă
 
și se toarnă  peste dovleceii din salatieră.
 
Deasupra se presară pătrunjel verde fin tocat. Se poate decora salata cu câteva roșioare.