Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 31 mai 2012

CIUPERCUŢE PANE DE POST, CU SOS VERDE

Ingrediente:
300 g ciuperci mici, proaspete
2 linguri pline cu  făină
O lingură cu amidon de porumb
Un vârf de  linguriţă cu praf de copt
Un vârf de  linguriţă cu sare
3-4 linguri cu  pesmet
Ulei pentru prajit

Sosul verde:
O legătură cu pătrunjel verde
Câteva fire de usturoi verde (după gust)
2 linguri cu ulei de măsline
Un praf de sare

Preparare:
Într-un bol se amestecă făina, amidonul, praful de copt şi sarea. Se toarnă atâta apă până se obţine un aluat de consistenţa unei smântâni groase.

Ciupercuţele se pun în acest aluat şi se învârtesc pe toate părţile pentru a se acoperi bine.

Se pun apoi în bolul cu pesmet şi se învârte bolul până se acoperă ciupercuţele cu pesmet. 

 Se încinge uleiul într-o friteuză. Se aşează ciupercuţele

şi se prăjesc  până capătă o culoare aurie.

Se scot pe hârtie absorbantă.

Se servesc cu sos verde,

care se prepară în felul următor: pătrunjelul, sarea şi usturoiul se toacă mărunt apoi se pun împreună cu sarea într-un blender. Se amestecă bine, după care se adaugă uleiul şi se omogenizează.

SALATA DE VINETE, ARDEI GRAS ŞI CEAPĂ VERDE

Ingrediente:
2-3 vinete coapte, curăţate şi scurse de zeamă
Câte 2 ardei graşi galbeni şi roşii, copţi, curăţaţi de coajă şi cotor
O legătură de ceapă verde
2-3 linguri cu ulei
Sare

Preparare:
Vinetele coapte, curăţate de coajă şi scurse bine de zeamă se pun într-un bol şi se amestecă cu o furculiţă (nu cu tocătorul special şi nici la robot), astfel încât să se păstreze şi bucăţi mai mari.

Ardeii se rup fâşii şi se adaugă în bol, peste vinete (câteva fâşii se opresc pentru decor). Ceapa verde se curăţă, se spală şi se taie rondele oblice. Se adaugă în bol.

Se pune uleiul (eu prefer de floarea soarelui, care este mai subţire, mai uşor, faţă de cel de măsline). Se potriveşte de sare şi se amestecă uşor cu furculiţa. Se aşează pe platou şi se decorează cu ardei copt şi câteva fire de ceapa ciorii (chives” sau cepşoară).

miercuri, 30 mai 2012

CIUPERCUŢE GRATINATE

Ingrediente: (pentru o porţie)
250 g ciupercuţe
50 g caşcaval,
O ceapă mică uscată,
O lingură de făină,
2-3 linguri de smântână,
2 linguri cu unt,
sare, piper, nucşoară,  după gust.
Un fir de usturoi verde
Câteva fire de pătrunjel şi câteva fire de mărar verde 

Preparare:
Ceapa se taie rondele şi se căleşte într-o lingură de unt topit.

Se adaugă ciupercile

 feliate şi se prăjesc şi ele timp de 2-3 minute.

Se adaugă pătrunjel  verde tocat mărunt şi se condimentează cu sare şi piper.

Se aşează ciupercile astfel pregătite într-un vas termorezistent (am folosit un platouaş de ceramică).
Se presară cu usturoi tăiat rondele fine

În aceeaşi tigaie se pune şi cealaltă lingură cu unt

 şi o lingură cu făină.

 Se înfierbântă făina (fără a se rumeni) şi se stinge cu smântâna.

Se amestecă bine şi când sosul se îngroaşă, se condimentează cu sare, piper şi puţină nucşoară rasă

şi se toarnă peste ciupercuţe.

Se presară cu usturoi tăiat rondele fine.

Deasupra se rade caşcaval şi se presară cu puţin parmesan ras.

 Se dă la cuptor pentru 5-10 minute, să se gratineze.





marți, 29 mai 2012

PRĂJITURA CU MIERE, FRUCTE DE PĂDURE ŞI BEZEA

Ingrediente:
Pentru aluat:
150g făină
O lingură cu miere
60g unt
2 linguri cu lapte
3 gălbenuşuri
Un vârf de cuţit de bicarbonat
½ linguriţă de praf de ghimbir
Un praf de sare 

Pentru bezea:
3 albuşuri
Un praf de sare
9 linguri cu zahăr tos
Zeama de la ½ de lămâie
O linguriţă cu amidon
300g fructe de pădure 

Preparare:
Făina se cerne într-un bol. Se adaugă untul la temperature camerei, mierea, gălbenuşurile, laptele, bicarbonatul, ghimbirul şi sarea.

 Se amestecă până se omogenizează apoi se aşează aluatul obţinut într-o tavă.

Se coace în cuptorul preîncălzit şi se coace 20 de minute.
În acest timp se prepară bezeaua: se bat albuşurile cu sarea apoi se adaugă zahărul lingură cu lingură, zeama de lămâie şi amidonul. Se bate in continuare până ce zahărul s-a topit.
Se scoate tava din cuptor,

se aşează un strat de bezea peste care se pun fructele de pădure (am avut zmeură, mure, afine şi merişoare congelate).

Se acoperă cu restul de bezea

şi se pune tava din nou în cuptor la foc foarte mic pentru încă jumătate de oră.
 
Se porţionează şi se serveşte.

luni, 28 mai 2012

CARTOFI NOI COPŢI PE PAT DE SARE

 Ingrediente:
Cartofi noi, mici şi proaspeţi
Sare grunjoasă
Smântână pentru servit 

Preparare:
Pe grătar sau pe tabla de copt ardei se pune un strat consistent de sare grunjoasă.

Cartofii noi se pun pe un prosop, se pune o mană de sare grunjoasă, se strâng capetele prosopului  şi se freacă cartofii cu sare până se duce coaja maronie. Se spală apoi şi se zvântă. Se aşează pe tabla cu sare

şi se acoperă cu un tuci.

 Din când în când se agită tabla cu sare, fără a ridica tuciul, pentru a se coace cartofii pe toate părţile.

Se pot servi cu smântână sau cu murături.


duminică, 27 mai 2012

VARZĂ NOUĂ CU BORŞ ŞI SMÂNTÂNĂ

Ingrediente:
O varză nouă
O ceapă
Un morcov
3oo ml de borş
2 linguri pastă de roşii
½ ardei gras (am folosit  pastă de roşii cu ardei)
O ceşcuţă cu smântână
O lingură cu ulei
cimbru
Sare şi piper după gust 

Preparare:
Într-o cratiţă se pune uleiul să se încingă. Se adaugă ceapa tăiată mărunt şi morcovul tăiat feliuţe.

Se lasă să se moaie puţin după care se adaugă varza tăiată fideluţă.

Se amestecă până varza se înmoaie.

Se adaugă apă caldă, cât să acopere varza

şi se lasă să fiarbă descoperită, până ce apa scade aproape complet. Se adaugă pasta de roşii şi ardei precum şi borşul.

Se lasa să mai fiarbă

şi se adaugă smantâna.

Se adaugă cimbru după gust şi se potriveşte de sare şi piper.


Se serveşte cu ardei iute