Celor care s-au săturat de tradiționala iahnie de fasole sau de fasolea
bătută sau prăjită le sugerez să încerce un fel de mâncare de fasole originar
din Caucaz, numit ”lobio”.
Ingrediente:
250 g fasole (de preferat din cea cu pielița subțire)
O ceapă mică+încă două
Un cățel de usturoi+încă 3-4
O lingură cu ulei+încă 2-3 linguri
O mână cu nuci ușor rumenite și zdrobite grosier
Sare și piper după gust
Preparare:
Fasolea se pune la înmuiat de seara până dimineața când, se varsă apa în
care s-a înmuiat , se clătește și se pune la foc în apă rece.
Se fierbe la foc
mic mai multe ore (după ce s-a aruncat prima apă),
împreună cu o cepă mica, un
cățel de usturoi și o lingură cu ulei.
După ce fasolea a fiert bine, se zdrobesc
boabele de fasole cu o furculiță (nu e nevoie să se transforme în pasta foarte
fină) .
Cele două cepe se sotează în 2-3 linguri de ulei și când a devenit
arămie se răstoarnă, cu tot cu ulei, peste fasole.
Se adaugă usturoiul pisat și
nucile
tocate grosier.
Se condimentează cu sare și piper după gust
și se amestecă.
Se servește pe pâine proaspătă.