Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 30 aprilie 2014

TARTA CU MERE, FRUCTE CONFIATE ȘI SÂMBURI DE CAISE

Ingrediente:
3 mere mari
Zeama de la ½ lămâie
100 g amestec de fructe confiate (cireșe, coacăze negre, stafide, merișoare)
2 ouă
50 g zahăr
100 ml lapte
70 g făină
20 g unt topit
O linguriță cu praf de copt
Un vârf de cuțit de sare
Coajă de lămâie
Esență de vanilie
Pentru glazură:
3 linguri cu zahăr
Un ou bătut
3 linguri cu unt topit
40 g sâmburi de caise

Preparare:
Merele 

se curăță de coajă, se taie felii subțiri, 

se pun într-un castron și se stropesc cu suc de lămâie. 

Se adaugă fructele confiate.

Ouăle se bat cu laptele și zahărul până fac bășici. Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt și sarea. Se adaugă aromele apoi untul topit și se amestecă. 

Fructele se toarnă în compoziția de mai sus și se amestecă.

Într-o formă de tartă (am folosit o formă termorezistentă), unsă cu unt și tapetată cu făină se pune compoziția cu fructele  

și se nivelează.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 0C, pentru 35-40 de minute.

Pentru  glazură se amestecă oul cu zahărul și cu untul. Se întinde peste tartă și se presară sâmburii de caise.  


Se reintroduce în cuptor pentru încă 10 minute. 

Se servește rece.








marți, 29 aprilie 2014

PIUREUL BUNICII SAU ”BARABULI CHISATI”



În perioadele de post bunica dinspre tată (originară din Ținutul Herța) făcea acest fel de mâncare foarte gustos și care spre deosebire de piureul clasic, care, reîncălzit își pierde din calități, aceste ”barabuli chisati”, cum le spunea bunica sunt la fel de bune și calde și reci și  reîncălzite.
Ingrediente:
1 kg cartofi
½ kg ceapă
100 ml ulei (bunica folosea de la presă)
Sare
Piper din abundență
Mărar verde sau uscat (funcție de anotimp) fin tocat
Preparare:
Cartofii se spală și se pun la fiert în apă cu sare. 

Când cartofii sunt fierți (dacă iî înțepăm cu lama cuțitului aceasta iese ușor), se scot din apa în care au fiert și se pun pentru câteva minute în apă rece. 

Se curăță de coajă. 

Ceapa se curăță se taie mărunt sau peștișor și se pune la călit în uleiul încins. 

Când s-a muiat se adaugă cartofii fierți, curățați de coajă și striviți cu furculița, așa fel încât să rămână bucățele de cartofi. 

Se condimentează cu sare, piper proaspăt râșnit și mărar fin tocat.


Poate fi folosit ca o garnitură alături de friptură de pui, curcan, porc sau pește. 

sâmbătă, 26 aprilie 2014

TARTĂ DE OREZ CU CARNE ȘI LEGUME SOTATE


Ingrediente:
O ceapă mare
Un morcov
½ kg carne de pui (piept) tocată
O căniță de orez
3-4 linguri cu ulei
Sare și piper după gust
O  lingură cu frunze de pătrunjel fin tocate
Mix de legume: fasole verde, mazăre, morcov, ardei gras, porumb
O lingură cu unt
Preparare:
Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în uleiul încins. 

Când devine sticloasă se adaugă morcovul dat pe răzătoare și se mai călesc până se moaie și morcovul. 

Se adaugă carnea tocată 

și se călește până scade zeama lăsată iar carnea se albește.

 Se trage carnea cu legumele călite la marginea tigăii și dacă nu mai este ulei se pun două linguri, se lasă să se încingă și se pune orezul, 

amestecând cu o lingură de lemn până devine translucid. Se adaugă 3 căni (aceeași cană în care a fost orezul) cu apă și se amestecă cu carnea tocată și legumele(ceapa și morcovul). 

Se lasă să fiarbă amestecând din când în când, până scade tot lichidul și orezul este fiert. Se condimentează cu sare, piper și puțin pătrunjel verde fin tocat.  

Se pune orezul într-un vas termorezistent așezându-l pe fundul și pe marginile vasului, la fel ca un blat de tartă.

Mixul de legume se sotează într-o lingură cu unt. Se sărează și se pipărează după gust. 

Se toarnă peste ”blatul” de orez 

și se dă pentru 15 minute la cuptor. 

Se servește fierbinte.


vineri, 25 aprilie 2014

SALATA DE PAȘTI


Ca în fiecare an după Paști, rămân ouă roșii. Când trăia soțul meu și băieții erau mici era regulă ca în a treia zi de Paști să facem salata de ouă. Era o salată simplă care conținea doar ouă fierte tăiate felii, sare, piper și un dressing din ulei amestecat cu oțet de mere.
Anul acesta fiind singură și rămânându-mi aproape toate ouăle roșii, am făcut o salată de ouă îmbunătățită cu ce mai aveam prin frigider, pe care am numit-o  ”SALATA DE PAȘTI”, chiar dacă am făcut-o de Sf. Gheorghe.
Ingrediente:
Ouă fierte (am pus vreo 8 de găină și vreo 10 de prepeliță)
100 g șuncă de Praga
100 g cașcaval
2-3 fire de ceapă verde
2-3 fire de usturoi verde
Câteva fire de mărar
Câteva măsline fără sâmburi (am avut naturale și verzi)
Câteva frunze de salată verde
Sare
Piper din abundență
Ulei
Oțet de mere
Câteva ridichi de lună


Preparare:
Ouăle de găină se taie în opt, cele de prepeliță în două.
Șunca se taie fâșiuțe iar ceapa și usturoiul rondele oblice, nu prea groase, cașcavalul cubulețe. 

Mărarul se toacă mărunt. Toate ingredientele se pun într-un bol încăpător. Se adaugă măslinele, sare și piper din abundență. Se toarnă dresssingul format din ulei (vreo 2 linguri) și oțet de mere (tot vreo 2 linguri). Se amestecă ușor, fără a insista prea mult, astfel ca ingredientele să rămână cât de cât întregi.

Se servește în boluri individuale decorată cu salată verde și felioare de ridichi.


marți, 22 aprilie 2014

COZONAC ”SĂTEANCA” FĂRĂ FRĂMÂNTARE

Pentru că în ultimul timp am avut probleme cu artroza de umăr, motiv pentru care abia puteam să-mi mișc mâna dreaptă, m-am trezit în vinerea mare, când am terminat tratamentul de recuperare, că nu pregătisem nimic pentru sărbătoarea de Paști. Chiar dacă anul acesta am petrecut-o singură, acasă, din cauza tratamentului, am spus că totuși ar trebui să-mi fac și eu un mic cozonăcel. Dar cum, că deși tratamentu îl terminasem, durerile nu încetaseră și de frământat nici nu putea fi vorba. Atunci, mi-am amintit că văzusem  pe  undeva, printr-o revistă sau carte de bucate  o rețetă de cozonac fără frământare. Am început să răsfoiesc revistele și cărțile de bucate din dotare, chiar și caietele vechi de rețete, dar ce căutam eu nu era de găsit. Când tocmai eram pe cale să renunț (și-așa am diabet, mi-am spus, iar cozonacul... nu este de loc indicat) cade din cartea veche de bucate a mamei (cred) o foaie îngălbenită. O desfac și citesc scrisul mamei: COZONAC ”SĂTEANCA”. Citesc repede toată rețeta și   constat că asta era ce căutam, numai că deși eu căutam o rețetă de cozonac ”fără frământare” în rețeta găsită cozonacul se numea ”SĂTEANCA” . M-a contrariat numele, așa că o sun pe mama s-o întreb ce știe. Pe moment nu și-a amintit, dar după câteva minute mă sună ea și-mi spune că cel mai probabil rețetea era copiată dintr-o revistă care se numea  ”SĂTEANCA” și care a apărut în anii 70-80.
Deci, voi păstra numele ”SĂTEANCA” dat de mama dar voi adăuga în titlu și că este fără frământare. Rețeta era pentru 2 kg de făină, 4 cozonaci, dar eu am făcut doar unul (cantitățile din paranteză)
Ingrediente:
2kg (1/2 kg) făină
10 (3) gălbenușuri de ou
200g (50 g) unt
300 g (75g) zahăr
½ pachet (50 g) drojdie verde sau uscată (am pus un pachețel)
10 (2-3) linguri cu ulei
Lapte cât se cere, cam 500-600 ml (am pus cam 200 ml)
Un praf de sare
Coajă rasă de lămâie și/sau portocală, esență de vanilie, apă de flori (am uitat să pun)
Pentru umplutură:
10 albușuri
300 g zahăr (am pus 3 linguri)
500 g nuci măcinate (am pus cam 200g)
4-5 linguri cu cacao (am pus o lingură cu vârf)
Esență de rom sau migdale
am mai pus stafide și rahat
În plus un ou bătut pentru uns și 2 linguri cu zahăr tos
Preparare:
Toate ingredientele se scot din frigider cu o seară înainte și se lasă la temperatura camerei.
Untul se topește și se lasă să ajungă la temperatura camerei. Laptele se încălzește ”ca apa de vară” (36-37 0C).
Gălbenușurile de ou se freacă cu un praf de sare.
Dacă folosim drojdie proaspătă, se amestecă cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte cald și se lasă la un loc cald să crească. Dacă folosim drojdie uscată, aceasta se pune în făină și se amestecă.

Făina se cerne de două ori, într-un lighean sau covată pentru cozonaci (eu într-un bol). Se adaugă drojdia (cea uscată se amestecă cu făina, cea verde, crescută, se toarnă peste făină), zahărul, untul topit, uleiul, aromele  și se amestecă cu lingura de lemn. 

În continuare, se toarnă câte puțin lapte cald, amestecând cu lingura de lemn până se încorporează toată făina obținând un aluat elastic, nu foarte îndesat.

Se acoperă ligheanul (covata) cu un prosop curat de in și se lasă la loc cald pentru a crește (cam o oră). Dpă o oră, aluatul crescut se împarte în 8 bile (eu două), cu mâinile unse cu ulei. Din fiecare bilă se întinde câte o foaie care unge cu următoarea umplutură:
Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă pe rând, câte o lingură de zahăr până se obține o bezea lucioasă. Se adaugă nuca dată prin mașină esența și cacaoa și se amestecă bine. În plus, eu am pus peste umplutură stafide și rahat.
Foile unse cu umplutură se rulează sub formă de suluri care se împletesc câte două. Se pun în tăvile de cozonaci unse cu ulei și se lasă la cald să mai crească o oră. 

După o oră, se ung cu ou bătut, se presară cu zahăr tos și se pun în cuptorul preîncălzit. Pentru 15-20 de minute se dă focul tare, timp în care nu se deschide ușa cuptorului, după care se coboară la moderat  și se mai coc 10-15 minute, după care tăvile se întorc. După circa o oră, cozonacii ar trebui să fie gata, rumeniți frumos. Se încearcă cu un pai și dacă iese curat, sunt gata, dacă nu, se mai lasă în cuptor .
Se scot din tăvi și se lasă să se răcească pe un grătar.


A stat rețeta nefolosită ani de zile și mare păcat.
Cozonacii sunt moi, pufoși, aromați,  se mențin proaspeți mai multe zile și ce-i mai important, nu necesită frământare.

V-o recomand!




marți, 15 aprilie 2014

CIUPERCI CU ROȘII LA CUPTOR

Ingrediente:
500 g ciuperci proaspete
2-3 roșii
o ceapă mare 
2-3 linguri cu ulei 
200 g  smântână
50 g parmezan ras
3-4 fire de ceapă verde
2 fire de usturoi verde
Mărar și/sau pătrunjel
Sare și piper după gust

Preparare:

Ceapa se taie peștișor și se călește ușor  în ulei încins.

 Când începe să se înmoaie se adaugă ciupercile spălate și tăiate felii. 

Se călesc împreună cu ceapa până sunt aproape gata. 

Se adaugă puțină ceapă verde, usturoi verde, mărar și pătrunjel fin tocate. Se potrivește de sare și piper și se răstoarnă într-un vas termorezistent,

 oprind pentru décor câteva feliuțe de ciuperci și puțină verdeață tocată.  Se toarnă smântâna 

și se decorează cu feliuțe de roșii. feliuțele de ciuperci oprite și verdeață. 

Se presară parmezan ras 

și se dă la cuptor pentru 25-30 de minute. 

Se servesc fierbinți.