Ingrediente:
500g telina
zeama de la ½ lămâie
3-4 castraveți murați
2 linguri de smântână fermentată cu 20%
grasime
Pentru maioneză:
4 gălbenușuri
4 lingurițe cu varf de mustar Dijon
300 ml ulei
un pic de sare
zeama de lămâie
Preparare:
Se pune la fiert o oala de 2L cu apă și
sare.
Se curăță țelina și se rade „taieței”. Țelina
rasă se pune într-un vas cu apă rece și zeama de la ½ de lămâie, pentru a nu se
oxida și a-și păstra culoarea albă.
Între timp, dacă apa cu sare fierbe, se
pune țelina rasă și se opărește 2-3 minute.
Se scurge într-o sită și se
clatește repede sub jet de apă rece pentru a opri fierberea.
Se toacă mărunt castraveții murați și se scurg de moarea în
exces.
Se
face maioneza din galbenușuri, muștar, sare zeama de lămâie și uleiul pus
treptat.
În maioneză se pune țelina oparită, răcită și scursă, castraveții și smântâna.
Se potrivește de sare și piper și se omogenizează.
Salata este mai bună dupa ce
stă câteva ore la rece, sau chiar peste noapte.
Am servit-o lângă pipotede pui fierte și trase în unt.