Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 17 mai 2013

BORȘ CU CARTOFI, LOBODĂ ROȘIE ȘI LEUȘTEAN

Ingrediente:
O ceapă uscată
Un morcov
½ kg cartofi
2 legături de lobodă roșie
O legătură de ceapă verde
O legătură de pătrunjel verde
O legătură de leuștean
250 ml borș (sau după gust)
Sare după gust 

Preparare:
Se pun la fiert 2 l de apă. Când apa fierbe se adaugă pe rând: ceapa uscată tocată cubulețe,
 
morcovul
 
 și cartofii tăiați cubulețe.
 
Se lasă să fiarbă. Ceapa verde se taie bastonașe.
 
Loboda se spală frunză cu frunză și se taie fâșii.
 
Când cartofii sunt aproape fierți se adaugă loboda
 
și ceapa verde
 
precum și borșul fiert separat.
 
Se adaugă pătrunjel tocat
 
 și se potrivește de sare și de borș, dacă mai trebuie.
 
Se ia oala de pe foc și se adaugă leușteanul.
 
Se acoperă oala cu capac, se lasă 10 minute după care se poate servi.
 
Este la fel de bun cald sau rece.
 
Dacă nu doriți să fie de post se poate drege cu o lingură cu smântână.

marți, 14 mai 2013

DROB DE MIEL

Ingrediente:
Măruntaiele de la un miel: inima, rinichii, ficatul, plămânii, eventual și ceva cărniță (de pe coaste sau burtă, de exemplu) sau numai inima si ficatul sau ce măruntaie găsiți
Legume pentru supă: o ceapă uscată, un morcov, un păstărnac sau o rădăcină de pătrunjel, oțelină mica)
2 legături de ceapă verde
2 legături de usturoi verde  sau 2-3 căței de usturoi uscat
O legătură de pătrunjel verde
O legătură de mărar verde
2 linguri cu unt sau ulei
3-4 ouă crude
6 ouă fierte (sau câte vrei, nu este obligatoriu)
Sare și piper după gust 

Preparare:
Inima  de miel, splina, rinichii, plămânii și carnea se pun la fiert în apa fierbinte, în care s-a dizolvat puțină sare, împreună cu ceapa uscată și legumeleîntregi (ca la supă). Când carnea și măruntaiele sunt aproape fierte se pune și ficatul (care a fost ținut în apă rece să iasă tot sângele) și care fierbe mai repede.Când măruntaiele și carnea este fiartă se  scoate și se lasă să se răcorească iar legumele se îndepărtează. Măruntaiele și carnea se toacă cu cuțitul în cubulețe. Se adaugă ceapa verde și usturoiul tocate, la fel verdeața. Se potrivește umplutura de sare și piper, se pun cele 3-4 ouă crude
 
și se amestecă bine. Dacă vi se pare compoziția prea ”uscată” puteți adăuga (dacă aveți) o lingură cu smântână sau mai puneți un ou. Compoziția trebuie să fie destul de legată, altfel după ce este copt, drobul se va fârâmița la tăiere). Se unge tava cu unt sau ulei (dacă aveți prapure, îmbrăcați tava cu el așa fel încît marginile să se răsfrângă peste marginile tăvii) și se așează jumătate din compoziție în tavă, se pun ouăle fierte tari (întregi sau tăiate pe jumătate) se acoperă cu restul compoziției 
 
(dacă aveți prapure acoperiți compoziția cu el dacă nu, o neteziți și puneți deasupra câteva bucățele de unt. Se dă tava la cuptor până face o crustă aurie. Se taie și se servește rece.

luni, 13 mai 2013

SUFLEU DE BRÂNZĂ DE VACI

Ingrediente:
250 g brânză de vaci
250 ml smântână
4 ouă
Zahăr după gust (pentru diabetici fructoză)
O lingură cu făină
O lingură cu amidon alimentar
Un vârf de cuțit de sare
Esență de vanilie
Coaja rasă de la o lămâie
Stafide după preferință 

Preparare:
Într-un vas se pun brânza de vaci și smântâna.
 
Se adaugă zahărul (fructoza),
 
sarea, făina, amidonul
 

 

 
și aromele și se mixează.
 
Se adaugă apoi ouăle pe rând, câte unul.
 
Se mixează bine după fiecare.
 
O tavă potrivită se unge cu unt și se tapetează cu făină. 
 
În compoziția de brânză se pun stafidele si se amestecă ușor. Se toarnă compoziția în tavă,
se mai presară câteva stafide
și se dă tava la cuptor. Când s-a întărit și a crescut, este gata.

 

Se lasă să se răcească, timp în care sufleul se va lăsa și se va uniformiza.

 

joi, 9 mai 2013

PILAF CU ȘTEVIE

Ingrediente:
2 linguri cu ulei
O ceapă uscată
O căniță cu orez
2 legături cu ștevie tânără
O lingură cu pastă de roșii
Sare și piper după gust 

Preparare:
Se încinge uleiul, se adaugă ceapa tocată mărunt și se călește până devine sticloasă.
 
Se adaugă orezul
 
și se călește până se albește.

Între timp ștevia
 
se spală frunză cu frunză, se scot codițele
 
și pune în tigaie peste orez.
 
Se amestecă până se înmoaie și frunzele,
 
se adaugă pasta de roșii
 
și se toarnă 3 cănițe (aceeași cu care s-a măsurat orezul) cu apă fierinte. Dacă vă place orezul ”al dente” puneți doar 2 1/2 cănițe cu apă. 
 
 Se dă focul mic și se lasă să fiarbă fără a amesteca. Când lichidul este aproape scăzut  se potrivește de sare și piper, se amestecă bine și se continuă fierberea la foc mic, cu vasul acoperit.
 
Când a scăzut toată apa, pilaful este gata și poate fi servit. Dacă nu se dorește să fie de post se poate adăuga o linguriță de unt odată cu pasta de roșii.

luni, 6 mai 2013

COLAC ESTONIAN

Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g făină
½ pachețel cu drojdie (25/2 g)
150 ml lapte
2 lingurițe cu zahăr
25 g unt
Un gălbenuș
Un vârf de cuțit de sare 

Pentru cremă:
50 g unt
3 linguri cu miere
1-2 lingurițe cu scorțișoară
Câteva nuci tocate grosier amestecate cu zahăr tos (după gust)

Preparare:
Într-o cană se amestecă drojdia cu zahărul și cu laptele călduț. Se lasă să crească într-un loc cald. Într-un bol mai mare se pune făina cernută de 2 ori. Se adaugă drojdia crescută, untul topit și răcit, gălbenușul și sarea. Se amestecă toate ingredientele, aluatul obținut se frământă câteva minute și se lasă să crească într-un loc cald, până își dulează volumul (cam o oră și jumătate).
Pentru cremă, se amestecă într-un bol  untul moale cu mierea și scorțișoara.
Când aluatul a crescut suficient  se întinde  sub formă de  dreptunghi
 
și se unge cu ¾ din crema de unt, miere și scorțișoară. Se presară cu nuci tocate grosier amestecate cu zahăr tos,
 
 apoi se rulează foaia.
 
Ruloul obținut  
 
se taie pe jumătate în lung (dar nu până la capăt)
 
 și se împletesc cele două părți ale ruloului încercând ca tăietura să rămână la suprafață.
 
Capetele se unesc formând un colăcel.
 
Ungem suprafața colacului cu crema rămasă și presărăm cu nuci. Coacem colacul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Este crocant, aromat, minunat.