Nu
prea îmi plac diminutivele dar cum să numesc această supă dietetică, gustoasă,
consistentă, ușor de preparat: ”supă de vacă”? – parcă nu sună bine; ”supă de vițel”? – nu este
din carne de vițel; ”supă de vită”? nici așa nu-mi place cum sună, așa că îi
voi spune SUPA DE VĂCUȚĂ.
Când
eram copil, la noi în casă nu se gătea vită din simplul motiv că mamei și bunicii nu le plăcea carnea de vită și nici
cea de oaie sau berbec.Tatei și bunicului însă le plăcea. Mi-aduc aminte că odată, pe când eram copil
mama și bunica trebuiau să gătescă o oaie (sau poate berbec). Au făcut focul la
soba din curte (în Moldova se numea ”hornoaică”) și acolo au gătit iar când
mama trebuia să mestece în oală (era de fapt un ceaun mare, ca la stână) mama
se lega la gură cu un fular galben.
Așa că până acum vreo 25-30 de ani nu am
gătit nici eu. Mâncasem și învățasem de la soacra mea să fac ciorba de burtă (”specialist” era însă soțul meu), dar supa de văcuță nu.
Deci
acum vreo 25 de ani am avut o problemă de sănătate și a trebuit să merg la un
specialist la Iași. La specialist am fost cu soțul unei colege Doina, care era
asistent universitar. Doina lucra în orășelul nostru (de, repartiția
guvernamentală din acele timpuri, Iași-ul fiind oraș închis), dar locuia în
Iași. Până la ora de plecare a trenului mai rămăsese ceva timp așa că Doina împreună cu soțul ei, m-au
invitat la ei acasă. Doina a pus masa și
primul fel a fost supa de văcuță. Când am auzit… dar mi-era și foame și rușine
să spun ceva, așa că, cam în silă am gustat. Nu mică mi-a fost mirarea când am
văzut cât este de gustoasă. Era cu paste în formă de steluțe (pe care mama le
folosea la supa de roșii) și era foarte aspectoasă. De atunci am făcut-o de
nenumărate ori înlocuind în timp, steluțele din paste (care nu se mai găsesc) cu tăieței
de casă sau alte paste de bună calitate.
Iată
rețeta:
Ingrediente:
500
g pulpă de vită
Un
genunchi sau alt os cu măduvă, sau chiar piept sau coaste (oricum, să fie cu
os)
O
cepă
Un
morcov
O
țelină mică (sau o felie)
Paste
făinoase de bună calitate, cu ou
Frunze
de pătrunjel
Sare
după gust
Preparare:
În
vreo 3 litri de apă rece în care s-a adăugat o linguriță cu sare se pune carnea
tăiată cubulețe și oasele să fiarbă.
Când
a început să fiarbă, se spumuiește des.
Când
carnea se desprinde de pe oase se adaugă ceapa și morcovul curățate de coajă
dar întregi precum și țelina. Se lasă să fiarbă acoperit până legumele și carne
sunt fierte. Se strecoară supa și se
pune doar zeama din nou la fiert. Carnea se desprinde de pe oase și se taie
cubulețe cât să poată fi luate în lingură și se adaugă în oală, peste supă. Se adaugă
pastele și se lasă să fiarbă. Când sunt fierte se oprește focul, se adaugă
pătrunjel verde fin tocat și se acoperă oala pentru 10 minute, după care se
poate servi.