Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 28 septembrie 2011

PASTĂ DE ROŞII ŞI ARDEI PENTRU IARNĂ

Ingrediente:

5 kg de roşii
3 kg de gogoşari, ardei graşi si ardei capia
O ţelină (rădăcină şi Frunze)
2-3 morcovi
2-3 cepe
O legătură de pătrunjel verde
O linguriţă piper măcinat
Câţiva ardei iuţi
Sare după gust

Preparare:

Se aleg roşii sănătoase şi bine coapte. Se spală şi se opăresc câte un minut în apă clocotită. Se curăţă de coji şi se taie bucăţi potrivite. Se pun la fiert într-o cratiţă de mărime corespunzătoare.
Se adaugă verdeaţa tocată, rădăcina de ţelină şi morcovii daţi pe răzătoare, apoi ceapa tăiată în sferturi.
Gogoşarii, ardeii graşi, ardeii iuţi şi ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie  bucăţi mai mici. Se pun în cratiţă, peste celelalte legume şi se fierb în continuare, la foc potrivit, circa 2 ore amestecând din când în când
Când legumele sunt fierte bine, se dau prin blender, apoi prin sită. Pasta oţinută se pune din nou la fiert şi se scade până capătă consistenţa dorită.  Se potriveşte de sare şi piper. 

 Se dă focul la mic şi aşa fierbinte, pasta obţinută se pune în vasele (sticle şi/sau borcane) bine spălate şi sterilizate în cuptor. Pentru a nu se sparge vasele se aşează pe o tavă de tablă, care va absorbi surplusul de căldură. Vasele se închid ermetic (cu capace potrivite sau cu celofan dublu), se depozitează între pături

 până la răcirea completă, după care se aşează în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu