Pentru blat:
300 g faina
Un galbenus
200 g unt
100 g zahar(sau 80 g fructoza)
Pentru umplutura:
500 g visine
200 ml smantana
80-100 g zahar (sau fructoza)
3 galbenusuri
Un ou
O lingura cu varf de amidon
Pentru bezea:
4 albusuri
8 linguri cu zahar (sau fructoza)
4 linguri suc de lamaie
4 lingurite cu amidon
30 g fistic curatat, prajit usor si tocat grosier
Preparare:
Din faina, galbenus untul taiat fulgi si zahar
se
framanta un aluat. Se infasoara in folie si se da la frigider pentru minim 30
de minute.
Cuptorul se incinge la 200 grade C (foc puternic).
Se scoate aluatul din frigider si se intinde intai cu
mana si apoi cu un sucitor mic (ca in imagine), in tava pentru tarta,
ridicandu-l si pe margini. (daca nu aveti sucitor, se poate finaliza cu mana,
dar trebuie lucrat repede si cu mainile foarte reci, ca toate aluaturile cu
unt)
Se inteapa cu o furculita in mai multe locuri;
Se spala visinele,
se indeparteaza coditele si
samburii
si se repartizeaza pe blat.
Temperatura cuptorului se reduce la 175 grade C. (foc
potrivit).
Smantana cu zaharul, galbenusurile, oul si amidonul
se amesteca .
Se
repartizeaza aceasta compozitie peste visine
si se coace aproximativ 40 de
minute.
Se bat albusurile impreuna cu zaharul pana ce bezeaua
straluceste; se inglobeaza sucul de lamaie si amidonul.
Se aseaza bezeaua pe tarta iar deasupra se presara
fisticul.
Se coace la
cuptorul incins, la temperatura cea mai inalta cca 5 minute, dupa care se da
focul la cea mai mica temperature si se continua coacerea cu usa cuptorului
intredeschisa (puneti o pleta sau o lingura de lemn) inca 30-40 de minute, dupa
care se opreste cuptorul si se lasa tarta in el.
Se lasa sa se
raceasca complet si se taie bucati.