Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 30 iunie 2013

TARTA CU VISINE, BEZEA SI FISTIC


Ingrediente:

Pentru blat:
300 g faina
Un  galbenus
200 g unt
100 g zahar(sau 80 g fructoza)
 
Pentru umplutura:
500 g visine
200 ml smantana
80-100 g  zahar (sau fructoza)
3 galbenusuri
Un  ou
O lingura cu varf de amidon

Pentru  bezea:
4 albusuri
8 linguri cu  zahar (sau fructoza)
4 linguri suc de lamaie
4 lingurite cu amidon
30 g fistic curatat, prajit usor si tocat grosier 

Preparare:

Din faina, galbenus untul taiat fulgi si zahar
 
se framanta un aluat. Se infasoara in folie si se da la frigider pentru minim 30 de minute.

Cuptorul se incinge la 200 grade C (foc puternic).
Se scoate  aluatul din frigider si se intinde intai cu mana si apoi cu un sucitor mic (ca in imagine), in tava pentru tarta, ridicandu-l si pe margini. (daca nu aveti sucitor, se poate finaliza cu mana, dar trebuie lucrat repede si cu mainile foarte reci, ca toate aluaturile cu unt)

Se inteapa cu o furculita in mai multe locuri;

Se spala visinele,
 
se indeparteaza coditele si samburii
 
 
si se repartizeaza pe blat.

Temperatura cuptorului se reduce la 175 grade C. (foc potrivit).
Smantana cu zaharul, galbenusurile, oul si amidonul
 
se amesteca .
 
Se repartizeaza aceasta compozitie peste visine
 
si se coace aproximativ 40 de minute.

Se bat albusurile impreuna cu zaharul pana ce bezeaua straluceste; se inglobeaza sucul de lamaie si amidonul.
Se aseaza bezeaua pe tarta iar deasupra se presara fisticul.

 Se coace la cuptorul incins, la temperatura cea mai inalta cca 5 minute, dupa care se da focul la cea mai mica temperature si se continua coacerea cu usa cuptorului intredeschisa (puneti o pleta sau o lingura de lemn) inca 30-40 de minute, dupa care se opreste cuptorul si se lasa tarta in el.

 Se lasa sa se raceasca complet  si se taie bucati.

 
 

vineri, 28 iunie 2013

SALATA DE FASOLE PASTAI CU USTUROI SI CEAPA CALITA

Ingrediente:
½ kg fasole pastai fierte
O ceapa mare sau doua mici
O capatana de usturoi
2 linguri cu ulei
Sare dupa gust
Paine prajita pentru servit
Cateva fire de marar verde si cateva felii de rosii pentru décor

Preparare:
Fasolea pastai se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare.
 
Ceapa se taie marunt si se caleste in cele 2 linguri cu ulei.
 
Usturoiul se curate
 
 si se pune cu sare in tocator.
 
 Se zdrobeste bine. Se adauga pastaile scurse de apa in care au fiert
 
si ceapa calita cu tot cu ulei.
 
Se porneste tocatorul (sau mixerul, robotul, ce aveti) si se toaca pana se otine o pasta fina.
 
Se potriveste de sare si se serveste cu paine prajita.
 
Se decoreaza cu marar verde si feliute de rosii.

joi, 27 iunie 2013

MUSACAUA DE TOCMAGEI DE CASA


Si iata ce mai mancau batranii nostri la inceputul secolului trecut, asa cum ne povesteste Octavian Stoica in a sa “De-ale gurii din batrani” ed. 1978, capitolul ”CONTINENTALUL” ROMÂNESC, pag. 42.



 „Musacaua de tocmagei*  de casa, mai apostoleasca, - cum numai mama si nevasta mesterului Mihai Bandac stiu sa faca, si nici ele-ntotdeauna - ii un adevarat balsam, infulecat cu gemete, pentru cine-i lenes, ori ii prea slab si nu se simte in putere sa dumice si sa mistuiasca, ca pe-un dusman cazut intr-un genunchi, un muschi de vaca in sangele lui, gros de-o palma, frecat cu cimbru si chinuit pe carbuni: 
 se clocotesc tocmageii,
 
se scurg de apa sarata in care au fiert,
 
se sparg deasupra oua cate cuprind,
 
dupa care se umple cu ei
 
fundul unei tavale unde cu unt.
 
Peste ei se asterne
 
o tocatura din piept alb de gaina grasa, uitata cu anii prin orgada, facuta cu verdeturi proaspete,
 
 se mai toarna unt topit si se mai randuiesc alti tocmagei.
 
Peste toate vine ca sa miruiasca
 
o spuma de galbenusuri
 
 
 batute cu frunze verzi de patrunjel si cu lapte putin,
care-o sa se intareasca la copt
 
pastrand sub dansa, scutec cald, arome.”

 
* Tocmageii sunt taietei de casa (reteta mea aici)

 

miercuri, 26 iunie 2013

MENEMEN A’LA GϋLAGA

Alt personaj din alt film turcesc, batranul GϋLAGA pregatea alt fel menemenul: 

Ingrediente:
O lingurita cu unt
Cateva felii de salam
Cateva fire de ceapa verde
2 rosii mai mici sau una mare
½ de  ardei iute verde
½ de  ardei gras verde
2 oua
Sare si piper dupa gust 

Preparare:

Ceapa se taie rondele. Rosiile se spala si se taie cubulete nu prea mici. Ardeii se spala si se taie: cel iute rondele iar cel gras fasii. Untul se topeste intr-o tigaie nonaderenta.
   

Se prajesc usor, pe ambele parti feliile de salam dupa care se scot pe o farfurie.
 
In acelasi unt se adauga rondelele de ceapa si putina sare.
 
 Cand ceapa este translucida, se adauga rosiile
 
si ardeii, se amesteca constant, pana se obtine un sos gros.
 
Se sparg cele 2 oua intr-o farfurie adanca,
 
se condimenteaza si se bat bine cu o furculita.
 
In tigaia cu sos se adauga feliile de salam
 
peste care se toarna incet ouale batute.
 
Se acopera tigaia cu un capac
 
 si se stinge focul.


Si acest fel este delicios!