Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 30 iunie 2010

SUPA-CREMA DE SFECLA ROSIE


Ingrediente:
2 cepe potrivite sau una mare
2 morcovi
un pastarnac
1/2 radacina de telina
2-3 cartofi
o sfecla rosie de marime potrivita, de culoare rosu intens
2 galbenusuri de ou
2 linguri de smantana
sare si piper dupa gust
crutoane de paine
frunze de patrunjel proaspat, fin tocate
Preparare:
Se pune la fiert apa cu sare. Se adauga ceapa tocata, morcovii si pastarnacul rondele, radacina de telina taiata cuburi mari. Dupa ce au dat cateva clocote se adauga cartofii si sfecla taiate cubulete. Cand legumele sunt fierte, se scurg de zeama (zeama se pastreaza) si se paseaza fin cu un blender sau cu robotul de bucatarie, cat sunt fierbinti.
Galbenusurile se freaca bine cu smantana si se adauga la piureul de legume, amestecand bine. Se subtiaza cu zeama in care au fiert legumele, fierbinte, pana se obtine consistenta dorita.
Se serveste fierbinte, cu crutoane de paine si verdeata.
Aceasta este varianta nedietetica. Daca doriti o varianta de post, inlocuiti ouale si smantana cu o lingurita de amidon alimentar, dizolvat in putina supa rece (sau apa) pe care il turnati apoi in piureul de legume subtiat cu zeama in care au fiert si pe care il fierbeti pana obtineti o supa consistenta, cremoasa.


duminică, 27 iunie 2010

INGHETATA CU FRUCTE CONGELATE



Este cea mai simpla, usor de preparat si buna inghetata de fructe!
Nu avem nevoie decat de:
fructe congelate (eu am folosit capsuni),
putin zahar pudra (dupa gust),
eventual putina zeama de lamaie, daca fructele sunt foarte dulci si
smantana (tot dupa gust, eu o prefer pe cea mai grasa)

Prepararea este foarte simpla: se pun fructele in robot sau tocator,

se sfarama putin dupa care se adauga celelalte ingrediente si se prelucreaza pana capata consistenta. Puteti prelucra intai smantana cu zaharul apoi puneti fructele congelate si mai prelucrati putin, astfel ca sa ramana si bucati de fructe, mai mari.
Asezati inghetata in cupe, puneti ptina frisca deasupra si putin sirop de capsuni, decorati cu o fructa si o frunzulita de menta sau busuioc si desertul este gata!

sâmbătă, 26 iunie 2010

ARDEI COPTI CU SMANTANA



Ingrediente:
5-6 ardei grasi, galbeni
2 linguri cu varf de smantana grasa
sare si piper dupa gust




Preparare:
Se coc ardeii pe tabla, se curata de pielite si se pun intr-un castron, presarati cu sare pentru a lasa zeama.

Apoi se desfac ardeii de pe cotor, deasupra unui vas pentru a colecta toata zeama,

se curata de seminte, se rup fasii si se pun intr-o craticioara.

Se adauga zeama lasata si smantana si se pun la fiert.

Se potrivesc de sare si piper si se lasa sa dea cateva clocote.

Sunt buni si fierbinti si reci.


joi, 24 iunie 2010

CREMA DE COCOS CU PEPENE VERDE SI BUSUIOC




Ingrediente:
o cutie de lapte de cocos
coaja si zeama de la o jumatate de lamaie
o lingurita de amidon alimentar
o lingura de zahar pudra
o felie de pepene verde
cateva frunzulite de busuioc verde




Preparare:
Se iau cateva linguri din laptele de cocos si se amesteca cu zaharul pudra si amidonul. Restul se pune la fiert si cand incepe sa clocoteasca se adauga amestecul de mai sus si se fierbe la foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se acopera cu film alimentar si se lasa sa se raceasca, amestecand de 2-3 ori pentru a nu se forma deasupra o "pielita". Cand este rece se amesteca cu coaja si sucul de lamaie si se repartizeaza in cupe. Deasupra se pun bucatele de pepene verde

si cate o funzulita de busuioc.


miercuri, 23 iunie 2010

SUPA CREMA DE USTUROI VERDE


Ingrediente:
3 linguri de unt
3 fire mari de usturoi verde, tăiat în bucăţele, inclusiv coditele
2 cepe mici, de preferinta verzi
1 - 2 lingurite de cimbru proaspat
1 -2 lingurite de patrunjel proaspat
1 litru de supa de pui sau de legume
3-4 cartofi noi fierti
1 ceasca de smantana
1 lingura de amidon de porumb
2 lingurite de suc de lămâie proaspăt stoarsa
Nucşoară proaspăt rasă pentru garnitura, sau o crenguta de cimbru verde sau o crenguta de patrunjel verde
½ - 1 lingurita de sare dupa gust
piper proaspăt macinat, dupa gust

Preparare:
In oala de supa, se topeste untul la foc mediu. Adaugati usturoiul verde şi ceapa şi sotati până devine translucide şi cu miros plăcut, aproximativ 3 minute. Adaugati ierburile şi sotati pentru inca câteva minute.

Se adaugă apoi zeama de supa si cartofii şi se fierbe pentru aproximativ 20 de minute.
Luati supa de pe foc si pasati-o cu un blender. Se pune inapoi pe foc mic. Amestecati amidonul de porumb în paharul de smantana si se adauga la supa data la foc mic. Se amestecă foarte bine şi se fierbe la foc mic timp de câteva minute până capata grosime şi devine cremoasa. Se condimentează cu suc de lămâie, sare şi piper şi se fierbe aproximativ 5 minute amestecand din cand in cand. Se presara cu cimbru proaspăt şi se rade nucşoară proaspata pe fiecare castron de supa si serviti fierbinte, cu crutoane alaturi.

marți, 22 iunie 2010

VARZA UMPLUTA I




Cand am fost ultima data la mama, cu cateva saptamani in urma am gasit una din cartile de bucate ale mamei, prima sa carte de bucate care este mai "batrana" decat mine. Desi este intr-o stare jalnica, nemaiavand coperti si lipsindu-i vreo 15 pagini iar foile sunt ingalbenite de vreme si casante (nu o mai vazusem demult pentru ca o imprumutase unei vecine iar cand a reusit sa o recupereze asta era starea cartii), am rasfoit-o cu grija si am dat peste multe retete care mi s-au parut interesante. Am gasit acolo cateva retete de varza umpluta si pentru ca este sezonul verzei de vara am incercat una dintre ele:
Ingrediente:
doua verze mici
500 g carnati proaspeti
2 oua
o felie de paine muiata in lapte si stoarsa
pasta de rosii (tomate)
1 l supa de carne
sare si piper dupa gust
smantana pentru servit


Preparare:
Intr-un vas potrivit se pune le fiert apa cu sare.
Se pune cate o varza, pe rand si se opareste, indepartand foile de pe margine fara insa a le desprinde de pe cotor:

Se continua operatia pana ramane doar mijlocul verzei. Se pun la scurs intr-o strecuratoare.
Se prepara compozitia:
Carnatii se scot din pielite

Se adauga painea muiata, cele doua oua, sare si piper dupa gust

si se omogenizeaza bine

Se scoate mijlocul de la varza, pastrand doar foile de pe margine

se aseaza cu lingura compozitia printre foile de varza, la mijloc punand mai multa compozitie iar pe margine lasand cateva foi neumplute:


Se reconstituie varza, ridicand foile

se leaga cu ata de bucatarie

si se aseaza intr-un vas termorezistent

Se pune pasta de rosii si se toarna supa fierbinte

Se acopera vasul si se da la cuptor pentru cca o jumatate de ora, dupa care se scoate capacul si se lasa sa se rumeneasca putin (inca aproximativ jumatate de ora, in functie de marimea verzelor.
Cand sunt gata se scot pe platou, se indeparteaza atele si se serveste cu smantana, taiata ca feliile de tort (eu le-am taiat in 4 fiind destul de mici


luni, 21 iunie 2010

VARZA CU SMANTANA




Cred ca tot o mancare de inspiratie ruseasca, pe care o facea mama cand eram copii. Nu am mai pregatit-o de foarte multi ani, pana acum cateva zile.
Ingrediente:
o varza alba mica
o ceapa
un morcov (optional)
250 ml smantana grasa
sare si piper dupa gust
Cateva fire de marar


Preparare:
Se toaca varza fideluta.

Se toaca ceapa (si morcovul, daca doriti).


Varza tocata, ceapa (si morcovul)se pun la fiert cu apa cat sa le acopere si sare dupa gust.


Cand varza este aproape fiarta si apa a scazut aproape de tot,


adaugati smantana si lasati sa mai dea cateva clocote.

Potriviti de sare si piper si adaugati marar tocat marunt.