Zilele
trecute, am găsit într-o carte pe care voiam să o recitesc, această reţetă de plăcintă, pe care o rătăcisem cu ani
în urmă. Mi-am amintit că reţeta o aveam de la mătuşa mea, tanti Lucreţia şi
era în două variante: cu brânză şi cu mere.
Astazi
am făcut varianta cu branză şi stafide.
Ingrediente*:
Pentru foi:
200
g unt
2
gălbenuşuri
½
kg făină
Un
plic de praf de copt
125
g zahăr
100
ml lapte
Arome
(vanilie, coajă de lămâie sau portocală, etc)
2
linguri cu smântână
Pentru umplutură:
500
g brânză de vaci
2
albuşuri (cele rămase de la foi)
Zahăr
după gust
Stafide
Arome(vanilie
şi/sau coajă de lămâie)
O
lingură cu făină
2
linguri cu zahăr pudră
Preparare:
Untul
se freacă bine cu zahărul. Se adaugă pe rând, cele două gălbenuşuri, frecând
bine după fiecare şi aromele. Făina se cerne împreună cu praful de copt. Se adaugă
lingură cu lingură peste untul frecat cu zahărul şi ouăle, alternând cu laptele,
pus cu lingura. Când s-au înglobat toate ingredientele, se frământă puţin cu
mâna şi se lasă la rece o oră.
Pentru
umplutură se amestecă toate ingredientele.
Se împarte aluatul în două părţi.
Din
prima parte se întinde o foaie care se pune în tavă.
Se înţeapă cu furculiţa. Se
pune umplutura
şi se acoperă cu cealaltă foaie.
Se unge cu cele 2 linguri cu
smântână, se înţeapă cu furculiţa
şi se pune în cuptorul preîncălzit. Se probează
cu scobitoarea. Se scoate şi se aşează pe un grătar.
Se presară cu zahăr pudră
şi după 10 minute se poate tăia.
Se serveşte atât caldă cât şi rece.
*cantităţile
sunt pentru o tavă de aragaz. Eu am făcut jumătate de porţie.