Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 30 decembrie 2011

PELTEA (JELEU) DE GUTUI ŞI MERE

Ingrediente:

1 kg de coji şi cotoare de gutui (rămase de la dulceaţă, gem sau plăcintă)
1 kg de mere sau numai coji şi cotoare
Câte 1 kg de zahăr pentru fiecare litru de zeamă în care au fiert fructele
Un baton de vanilie (sau 3 plicuri de zahăr vanilat)
Zeama de la o jumătate de lămâie
Preparare:
Fructele, dacă sunt întregi se taie felii cu tot cu coajă şi cotoare. Se pun la fiert cu atâta apă rece cât să depăşeascănivelul cu 2-3 cm. Se fierb până se înmoaie, fără a amesteca pentru a nu tulbura zeama.

Când fructele sunt fierte bine, se strecoară zeama printr-un tifon dublu sau printr-un săculeţ de pânză deasă.

Lichidul rezultat se cântăreşte.
La fiecare litru de lichid se adaugă1 kg zahar.
Sucul rezultat, zahărul, batonul de vanilie şi zeama de lămâie se amestecă şi se pun la fiert până se leagă ca pentru şerbet (2-3 picături de sirop se pun în puţină apă rece şi dacă prinzandu-le între două degete se adună ca o bomboană moale înseamnă că siropul este suficient de legat ).
Putem lega siropul mai puţin, ca pentru dulceaţa de gutui (proba se face prin ridicarea lingurii şi dacă pe latul ei vor apărea două sau trei picaturi de sirop, una lângă alta, care vor cădea deodată, atunci siropul este mai putin legat ca pentru dulceata).

În acest caz, pelteaua se va închega ca o piftie mai moale.Dupa ce pelteaua, jeleul, este gata se pune fierbinte în borcane, se lasă să se răcească, apoi se pun capacele. Se va gelifia în borcan.

Se poate servi ca atare sau se poate folosi pentru tarte, budinci, etc.


vineri, 23 decembrie 2011

CHIFTELUŢE DE CARTOFI CU MORCOV

Ingrediente:

4 cartofi
2 morcovi
2 linguri cu unt
2 linguri cu făină
Ulei pentru prăjit
100 g seminţe de susan
pătrunjel verde
sare, piper

Preparare:

Cartofiişi morcovul se curăţă de coajă şi se pun la foc cu sare, piper şi cele douălinguri de unt.

Când sunt fierţi, se scot din apă şi se pasează cu o furculiţă sau cu instrumentul pentru piure, dar nu se transformă in piure ci sărămână bucăţele.
Se gustă şi dacă mai trebuie se adaugă sare şi piper. Se adaugă pătrunjelul tocat, făina şi se omogenizează.

Se iau cu lingura grămăjoare, se formează chifteluţe, se dau prin seminţe de susanşi se prăjesc în ulei încins.

Se scot pe şerveţele de hârtie, ca să se scurgă eventualul surplus de ulei.

Se servesc simple sau drept garnitura lângă friptură.

joi, 22 decembrie 2011

TABULEH, SALATA ARĂBEASCĂ DE PĂTRUNJEL


Ingrediente:

2-3 legături de pătrunjel proaspăt
2-3 roşii
O ceşcuţă de bulgur (grâu sfărâmat, de la magazinele arăbeşti)
O ceapă (roşie, de preferat)
Zeama de la ½ de lămâie
O lingură de ulei de măsline
O frunză de mentă
Sare şi piper 

Preparare:

Roşiile spălate se taie pătrate cu latura de circa 1 cm.

 Se pun într-un vas iar deasupra se toarnă ceşcuţa cu bulgur.

Se amestecă bine, se acoperă vasul cu o folie alimentară şi se dă la frigider pentru 10-15 minute.

Ceapa se toacă mărunt.

Pătrunjelul se spală şi se toacă şi acesta  mărunt.

Într-un bol se stoarce zeama de lămâie,

se adaugă uleiul,

sarea şi piperul  şi se amestecă bine.

Se scoate vasul cu bulgurul şi roşiile din frigider, se adaugă ceapa tocată, pătrunjelul şi sosul de zeamă de lămâie şi ulei. Pentru prospeţime se pune o frunză de mentă tocată mărunt. Se amestecă bine şi se serveşte.

Lângă  un rizoto cu pipote de pui.

miercuri, 21 decembrie 2011

COLĂCEI PENTRU COLINDĂTORI




Deşi mai sunt câteva zile până la ajun, când vor începe copii să umble cu colindul, eu am pregătit deja colăceii şi merele.


Ingrediente:

800 g făină albă de grâu
200 g făină integrală de grâu
2 ouă + unul pentru uns
Un cub de drojdie
O linguriţă de zahăr
Sare
Susan, mac 

Preparare: 

Se amestecă cele două feluri de făină şi se cern în vasul în care se va frământa aluatul.
Drojdia se amestecă cu zahărul şi cu câteva linguri de apă călduţă. Se pune la cald, să crească.  Cele 2 ouă se bat bine cu sarea.
Când drojdia a crescut se pune peste făină. Se adaugă şi ouăle bătute cu sarea. Se frământă , adăugând câte puţină apă călduţă, până se obţine un aluat tare, care face băşici. Se acoperă cu un prosop şi se pune la cald să crească.

 După vreo două ore, când aluatul şi-a dublat volumul, se rup bucăţele din care se fac suluri care se împletesc şi se fac colăceii. Se aşează în tava unsă cu ulei, se mai lasă să crească în tavă.

Oul rămas se bate bine cu sare. Cu o pensulă se ung colăceii  cu ou şi se presară cu susan sau cu mac.

Se coc în cuptorul preîncălzit, până se rumenesc frumos.
Alături de nişte mere frumoase, aşteaptă colindătorii.


Din aluatul rămas am făcu o pâine împletită în 4.

marți, 20 decembrie 2011

BUDINCĂ DE CIUPERCI

Este un aperitiv rapid, uşor de făcut şi foarte delicios!
Ingrediente:
1/2 kg de ciuperci proaspete sau 2 cutii cu ciuperci conservate
100 g cascaval ras
3-4 cepe
6 ouă
3 linguri cu smântână
2 linguri cu făină
sare,
piper,
pătrujel şi mărar verde
o lingură de parmezan ras
2 linguri cu ulei
2 linguri pesmet

Preparare:

Ciupercile, de preferat mai micuţe, se curăţă şi se spalăbine. Se taie bucăţi mai mărişoare şi se pun la fiert cu o ceapă tăiată mărunt, sare, piper şi puţină verdeaţă.
Celelalte cepe se taie peştişor şi se călesc uşor într-o lingură de ulei. Se iau de pe foc şi se adaugă ciupercile fierte şi scurse de zeamă,

făina,smântâna, restul de verdeaşă tocată,

caşcavalul ras

şi se amestecă.
Ouăle se bat bine cu sare şi piper.

Se adugă peste celelalte ingrediente.
Se unge cu ulei şi se presară cu pesmet un vas termorezistent.

Se toarnă compoziţia cu ciuperci, se nivelează, se presară deasupra parmezanul ras

şi se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute
.
Se poate consuma atât ca aperitiv cald cât şi rece.

luni, 19 decembrie 2011

PRĂJITURA LONDONEZĂ

Ingrediente:

Blat:

 4 gălbenuşuri
100 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
Coaja şi zeama de la o portocală 

Un borcan cu gem acrişor (caise, prune, piersici) 

Crema:

4 albuşuri
8 linguri cu zahăr
200-250 g nucă
Zeama şi coaja de la o lămâie
Un vârf de cuţit de bicarbonat 

Preparare: 

În vasul de frământat se pune untul, zahărul, se adaugă gălbenuşurile,

coaja şi zeama de porocală,

apoi făina cernută împreună cu bicarbonatul . Se frământă puţin până se omogenizează

apoi se aşează în tava unsă cu puţin unt.

 Foaia se coace  câteva minute. Se scoate şi aşa fierinte se unge cu gem.

 Deasupra se toarnă albuşurile bătute bine cu zahărul şi în care s-a adăugat zeama şi coaja de lămâie, bicarbonatul  şi nucile tăiate grosier.





Se dă din nou la cuptor, la foc foarte mic pentru aproximativ o oră.

Rece, se porţionează şi se serveşte.