Un fel de mâncare de inspirație italiană,
gătit de o evreică și publicat pe un blog rusesc.
Vă
prezint varianta mea:
Ingrediente pentru
două porții:
4
pălării de ciuperci Portobello (am folosit ciuperci albe)
Pentru mămăliguță
300
ml lapte
3
linguri cu mălai instant (de la Panzani)
3
linguri cu smântână
Sare
și piper după gust
Pentru sos:
30
g unt topit și răcit
5-6
linguri cu ulei de măsline (am folosit de floarea soarelui)
6
căței de usturoi (am pus mai mulți)
6
fileuri de anșoa
O
lingură cu smântână
O
linguriță cu suc de lămâie
O
linguriță coajă rasă de lămâie (nu am pus)
Preparare:
Pentru
început se pregătește sosul: într-o tigaie, la foc mare se încălzește uleiul. Se
adaugă usturoiul zdrobit grosier
și se călește până se rumenește ușor.
Se scot cățeii
de usturoi și se aruncă. În vasul mixerului sau al robotului se pune untul
topit și răcit,
uleiul aromat cu usturoi (mai puțin 1-2 linguri, care se vor
folosi la prăjirea ciupercilor), fileurile de anșoa, smântâna, sucul și coaja de
lămâie (mie nu-mi place coaja de lămâie decât în prăjituri, așa că nu am pus).
Se
pornește mixerul și se omogenizeză. Sosul obținut, are consistența unei
maioneze și un gust fin, catifelat. Se pune sosul într-un bol.
Pentru
mămăliguță, se pune laptele la fiert cu un praf de sare. Când ajunge la
fierbere se pune mălaiul în ploaie și se amestecă timp de 1-2 minute. Se adaugă
smântâna și se mai fierbe 1 minut, se condimentează cu sare și piper după gust
și mămăliguța este gata.
Se așează în două farfurii care se țin la cald.
Se
pregătesc ciupercile: se scot piciorușele și se șterg bine pălăriile cu un
burete ud (ciupercile nu se spală pentru că vor lăsa prea multă apă și se vor
muia). Se înfierbântă uleiul aromat cu usturoi, se asezonează pălăriile
ciupercilor cu sare și piper și se prăjesc la foc mare timp de 2-3 minute pe
fiecare parte.
Servirea: peste
mămăliguța din farfurii se pun câte două pălării și căte 2-3 linguri de sos.