Ingrediente:
Pentru savarina
7 oua mari (sau 8 mai mici)
o cana de zahar
o cana de pesmet
o lingura cu varf de faina
Pentru sirop:
o cana zahar
1 litru de apa
rom alb
In plus:
gem de visine
1 litru frisca lichida
un plic de gelatina
Preparare:
Albusurile se bat spuma tare.
Se adauga zaharul lingura cu lingura si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare si lucioasa (zaharul s-a topit),
apoi pe rand galbenusurile, batand in continuare dupa fiecare.
Se adauga faina si pesmetul amestecand usor pana se omogenizeaza bine.
Se toarna compozitia in tava unsa cu ulei si se da la cuptor (care in prealabil a fost incalzit).
Se lasa 10 minute la foc mare dupa care se reduce la moderat si se mai coace circa 20-25 minute pana ce prajitura se desprinde pe margini.
Intre timp se face un sirop dintr-o cana (250 g)de zahar si un litru de apa. Cand siropul a fiert se ia de pe foc si se adauga romul (daca nu sunt copii rom alb, daca sunt copii esenta de rom).
Se toarna fierbinte peste prajitura abia scoasa din cuptor si se unge cu dulceata de visine (sau alta dulceata sau gem acrisor). Se lasa sa se raceasca.
Se bate frisca si se amesteca cu gelatina muiata in 3-4 linguri de apa si topita la abur.
Se toarna peste prajitura rece si se da la frigider pentru minim 6 ore (sau, mai bine peste noapte). A doua zi se taie si se orneaza cu visine proaspete, daca este sezonul sau din compot scurse bine de zeama.
Davvero ottimo questo dolce, complimenti!!!
RăspundețiȘtergere