Zilele trecute am găsit din nou rubarbă la Kaufland. Și pentru
că mai multe persoane din magazin m-au întrebat ce este și la ce folosește o să
scriu câteva rânduri despre această plantă. Iată ce spune internetul:
”Rubarba sau reventul (Rheum rhabarbarum sau Rheum
officinale) este o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina,
fiind originara din Asia sau America de Nord. Creste in cantitati mari in
Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului. Ea a
fost adusa in Europa, mai precis, in Germania, in 1570, si a cunoscut apogeul
in folosirea ei culinara in secolul al XVIII-lea.
(Un articol de Maria Vekas)”
(Un articol de Maria Vekas)”
Se spune că această plantă era atât de apreciată de-a
lungul timpului, încât în 1542, prețul rubarbei era de 10 ori mai mare decât
cel al scorțișoarei în Franța, iar în 1657 această plantă era de două ori mai
scumpă decât opiumul în Anglia.
Despre plantă mai multe amănunte se găsesc aici.
De la rubarbă se consumă doar tijele frunzelor, acestea
din urmă fiind otrăvitoare. Din tijele de rubarbă se prepară dulcețuri, gemuri,
compoturi, tarte, plăcinte și alte prăjituri și având gust foarte acru se folosesc
la acrirea unor mâncăruri sau se prepară sosuri pentru fripturi.
În anii
trecuți am preparat și eu
Deci iată rețeta
de dulceață de rubarbă:
Ingrediente:
500 g zahăr
500 g tije de
rubarbă
3 felii de limetă
15 franjuri de
coajă de portocale
500 ml apă
Preparare:
Tijele de rubarbă
se spală,
se curăță de coji
și se taie
în bucățele de 2-2,5 cm.
Zahărul (eu am
pus cubic
pentru că una din rețete recomanda zahărul cubic deoarece acesta nu
ar face spumă la fiert, lucru neadevărat, așa cum se vede din fotografii,
deci
vă recomand să folosiți zahăr tos, de două ori mai ieftin) se pune la fiert
împreună cu apa până se obține un sirop legat ca la orice dulceață (picătura
stă ”bob”). Se adaugă feliile de limetă și franjurii de portocală
și se fierb 8
minute
după care se adaugă tijele de rubarbă
și se fierb la foc mic 10 minute
fără a amesteca în cratiță, doar se scutură cratița pentru ca bucățile de
rubarbă să nu se sfărâme prea tare.
Se toarnă fierbinte în borcane și se răcesc
în pături.
Este o dulceață
cu un gust și o consistență deosebite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu