Cum
arătam la reţeta de PLĂCINTĂ CU BRÂNZĂ DE VACI - reţeta de la tanti Lucreţia, tanti
Lucreţia făcea această plăcintă în două variante: cu brânză şi cu mere rase şi
călite.
Zilele trecute am văzut pe blogul Laurei o
prăjitură cu mere, foile fiind foarte asemănătoare cu reţeta pe care o aveam
eu, dar umplutura de mere a Laurei mi-a plăcut foarte mult şi am făcut-o şi eu.
Ingrediente:
Aluat
pentru foi (cantităţile şi modul de preparare aici)
1kg
mere creţeşti
2
linguri cu zahăr
zeama
de la o limetă şi ½ lămâie
o
lingură cu unt
3
linguri nu prea pline cu pesmet
Scorţişoară
Preparare:
Am
folosit ½ din aluatul preparat pentru PLĂCINTĂ CU BRÂNZĂ DE VACI
pe
care l-am păstrat în congelator (vreo 2 săptămâni). Aseară l-am scos din
congelator şi l-am pus în frigider să se dezgheţe încet.
Este
un aluat de foi care este foarte uşor de preparat, se întinde foarte uşor iar
când este copt, se topeşte în gură.
Pentru
umplutură am curăţat merele, ½ din ele le-am tăiat în 4
şi le-am pus la fiert
cu 2 linguri cu zahăr 2 linguri cu apă şi zeama de la limetă.
Le-am acoperit şi le-am lăsat să
fiarbă încet, până s-au înmuiat, având grijă să nu se prindă merele de cratiţă.
Cealaltă
jumătate de kg de mere le-am tăiat felii şi apoi fiecare felie în 3 părţi. Le-am
stropit din belşug cu zeamă de lămâie să-şi păstreze culoarea, să nu oxideze.
Se
pune untul într-o tigaie să se topească
şi apoi se pune pesmetul.
Se amestecă
repede ca să nu se ardă şi să-şi schimbe culoarea.
Se ia de pe foc şi se
amestecă cu merele fierte
apoi cu cele crude.
Se presară cu scorţişoară (cui îi
place)
şi se pune peste prima foaie din tavă, care a fost înţepată din loc în
loc cu furculiţa.
Se nivelează bine,
se pune a doua foaie, se unge cu puţin unt
topit, se înţeapă cu furculiţa
şi se
coace în cuptorul preîncălzit, până se rumeneşte frumos.
Se scoate tava pe un
grătar şi prăjitura caldă se pudrează cu zahăr pudră
iar după ce se răceşte se
porţionează.
Am
păstrat denumirea de „plăcintă” pentru că aşa îi spunea tanti Lucreţia,
dar
Laura are dreptate: este o prăjitură delicioasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu