Rețeta cu numărul 1.000
În cei mai bine de 4 ani de când am început acest blog am postat 999 de rețete și, iată-mă astăzi la postarea cu numărul 1.000. Evenimentul trebuie sărbătorit așa cum mi se pare normal, cu o rețetă de tort, mai ales că la pregătirea acestuia am avut un ajutor de nădejde: Ruxandra, nepoțica mea în vârstă de 3 ani, care a fost și prima care a gustat tortul. (De data aceasta, fotografii puține, pentru că Ruxandra voia neapărat să facă ea poze și cum aparatul meu cântărește mai mult de 1 kg... mai bine am renunțat la fotografii)
În cei mai bine de 4 ani de când am început acest blog am postat 999 de rețete și, iată-mă astăzi la postarea cu numărul 1.000. Evenimentul trebuie sărbătorit așa cum mi se pare normal, cu o rețetă de tort, mai ales că la pregătirea acestuia am avut un ajutor de nădejde: Ruxandra, nepoțica mea în vârstă de 3 ani, care a fost și prima care a gustat tortul. (De data aceasta, fotografii puține, pentru că Ruxandra voia neapărat să facă ea poze și cum aparatul meu cântărește mai mult de 1 kg... mai bine am renunțat la fotografii)
Ingrediente:
Pentru fiecare blat (3 blaturi, coapte separat) câte:
2 albușuri
2 linguri cu zăhar
1/2 lingură
cu făină sau amidon
50 g nuci măcinate
(sau alune)
Un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
6 gălbenușuri
6 linguri cu zăhar
3 linguri rase cu
făină sau amidon
300 ml lapte
150 g unt (la
temperatura camerei)
esență de
vanilie
Pentru crema de frișcă și caramel:
300 g zahăr
150 g nuci (sau
alune)
250 ml smântână
pentru frișcă sau frișcă lichidă
Preparare:
Cuptorul se
preîncălzește la temperatură mică. Pentru prepararea primului blat,
pe hîrtia de copt se trasează un cerc cu diametrul de 20 cm. Se pune hârtia
într-o tavă (dacă dimensiunea cuptorului și a tăvii permite, se pot coace 2 blaturi o
data.
Cele două
albușuri se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul lingură cu
lingură și se bate în continuare până se topește. Se încorporează făina sau
amidonul amestecat cu nucile măcinate, turnându-se în ”ploaie” și amestecând
ușor cu o spatulă sau cu lingura de lemn până s-au încorporat. Compoziția se
întinde cât mai uniform peste cercul desenat pe hârtia de copt. Se coace la foc mic timp de 25-30 de minute sau pînă
când marginile încep să se rumenească.
În mod similar
se procedează și pentru celelalte două blaturi. La final vom avea 3 blaturi
subțirele.
Se dezlipesc de
pe hârtia de copt și se lasă să se răcească, fără a se suprapune.
Pentru crema
de vanilie, se amestecă cele 6 gălbenușuri cu făina sau amidonul. Se adaugă
zahărul și laptele rece câte puțin și se amestecă. Se pune pe foc și se fierbe
la foc mic, amestecând continuu până ce crema se leagă (cam 5-6 minute, dacă se
fierbe prea mult, gălbenușurile se coagulează și crema este compromisă). Se ia
de pe foc, se adaugă esența de vanilie și se lasă să se răcească amestecând
ocazional pentru a nu face pojghiță. Când este doar călduță, se adaugă untul
cîte puțin amestecând energic (se poate și cu un mixer) până la înglobarea
completă. Va rezulta o cremă spumoasă, mătăsoasă.
Pentru crema de frișcă și caramel, se pune
zahărul într-o crăticioară, se caramelizează fără a se arde (nu trebuie să
ajungă maro căci va fi amar). Când este gata, cam jumătate se răstoarnă pe o
foaie de copt, și se întinde în strat subțire. În restul de caramel se adaugă
nucile tăiate grosier, se amestecă și se răstoarnă pe altă hârtie de copt. Se
umblă repede pentru a nu se întări caramelul. Dacă totuși s-a întărit se
încălzește cu grijă ca să poată fi turnat pe hârtia de copt.
Se lasă să se
răcească, se dezlipește caramelul simplu și se sfărâmă bucăți neuniforme.
Nucile caramelizate se dezlipesc și ele de pe
hârtia de copt, se zdrobesc bine și se amestecă cu frișca bătută.
Asamblare:
Se pune primul
blat pe un platou. Se unge cu jumătate din crema de vanilie. Deasupra se pune
1/3 din frișca cu nuci caramelizate. Se acoperă cu al doile ablat, se unge cu
restul de cremă de vanilie, se pune altă treime din crema de frișcă cu caramel.
Deasupra se unge cu crema de frișcă și se decorează cu bucăți de caramel.
Se pot opri câteva
linguri de crema de vanilie cu care să se ungă marginile tortului, însă eu am
ales să las marginile așa, neuniforme, observându-se straturile (blaturi și
creme). Se lasă peste noapte la frigider, timp în care cremele se vor întări
iar blaturile se vor înmuia.
Până să-l
fotografiez eu, Ruxandra n-a mai avut răbdare și și-a în tort un degețel (crema de frișcă cu caramel i-a
plăcut foarte mult).
Chiar dacă nu
este aspectos, este delicios și deși pare complicat este destul de simplu de
preparat.
La multi ani si sincere felicitari cu ocazia celei de-a 1000-a postari!
RăspundețiȘtergere