Din nou o rețetă din cartea lui Octavian Stoica DE-ALE GURII DIN BATRANI, care deși
este doar o ”Fasolică”, nu m-am putut abține să nu o ilustrez, cu atât mai mult
cu cât este iarnă și chiar dacă nu am avut murături și vin roșu de la
”Murgenii Prutului”, loc de care mă leagă multe amintiri. M-am străduit însă să
fiu cât mai aproape de rețeta originală.
Deci:
DE-ALE GURII DIN
BATRANI,
cap. „ A FOST
UNUL, IANCU BREZEANU
”, pag.
47
"- Inscrie-l pe asta cu
fasolica!..."
Si chiar ca-si merita leguma asta chivernisita bunul ei nume, daca-i gatita cum se cade si-n ceasul ei de iarna, cu logodna de muraturi acre si vin rosu taranesc de la Murgenii Prutului insotita, mancata calda cand afara-i viscol amarnic si lumina zilei mica, cand se strang tacute ciorile prin salcamii goi si dorm matele cu saptamanile si-i pace in casa si in lume ca-n versurile asezate ale lui Cosbuc.
Atunci se aleg doi pumni de fasole alba, latareata, boabe curate ca stecla si se lasa de cu seara sa se moaie si sa-si piarda pielitele in apa incalzita, dupa care inca din zori, care iarna vin tarziu, se pune fasolea la fiert indelung si molcom, ca-i indaratnica si se lasa greu; cand o socotim imblanzita, dupa vreo trei ceasuri ori mai mult - ori mai putin, dupa cum ii este neamul -
ii schimbam apa aruncand-o pe cea dintai si-i adaugam costita afumata,
marunta, slaba dar nu de tot,
ceapa
doar trecuta printr-o tigaie cu untdelemn incins
si stinsa cu bulion de rosii,
o frunza de dafin,
o crenguta de cimbru uscat mararul si la urma sarea si cateva boabe de piper negru,
care sa-i dea un gust atatat, ca de femeie obosita, odihnita la soare vara. Deoparte se prajesc carnatii oltenesti iuti, dati dracului,
sau orice alta afumatura de porc - ceafa, spata ori mai stiu eu ce - care se rastoarna peste fasole cand e ispravita, impreuna cu grasimea dulce in care s-au chinuit;
impartita pe la meseni, mancarea va sta impreuna, daca se poate, cu un harbuz murat - daca-i in Moldova, la Vaslui
- iar daca nu, nici o ceapa zdrobita cu pumnul nu-i de colea; aurie, mamaliga o va mesteca mai nainte un barbat care-si banuie nevasta c-a mers la fantana fara treaba si-o va aduce la masa rasturnata teapan pe fund de lemn, taiata-n bucati cu ata de canepa si invelita in stergare de in,
ca nici ratacita sa nu fie.
Si chiar ca-si merita leguma asta chivernisita bunul ei nume, daca-i gatita cum se cade si-n ceasul ei de iarna, cu logodna de muraturi acre si vin rosu taranesc de la Murgenii Prutului insotita, mancata calda cand afara-i viscol amarnic si lumina zilei mica, cand se strang tacute ciorile prin salcamii goi si dorm matele cu saptamanile si-i pace in casa si in lume ca-n versurile asezate ale lui Cosbuc.
Atunci se aleg doi pumni de fasole alba, latareata, boabe curate ca stecla si se lasa de cu seara sa se moaie si sa-si piarda pielitele in apa incalzita, dupa care inca din zori, care iarna vin tarziu, se pune fasolea la fiert indelung si molcom, ca-i indaratnica si se lasa greu; cand o socotim imblanzita, dupa vreo trei ceasuri ori mai mult - ori mai putin, dupa cum ii este neamul -
ii schimbam apa aruncand-o pe cea dintai si-i adaugam costita afumata,
marunta, slaba dar nu de tot,
ceapa
doar trecuta printr-o tigaie cu untdelemn incins
si stinsa cu bulion de rosii,
o frunza de dafin,
o crenguta de cimbru uscat mararul si la urma sarea si cateva boabe de piper negru,
care sa-i dea un gust atatat, ca de femeie obosita, odihnita la soare vara. Deoparte se prajesc carnatii oltenesti iuti, dati dracului,
sau orice alta afumatura de porc - ceafa, spata ori mai stiu eu ce - care se rastoarna peste fasole cand e ispravita, impreuna cu grasimea dulce in care s-au chinuit;
impartita pe la meseni, mancarea va sta impreuna, daca se poate, cu un harbuz murat - daca-i in Moldova, la Vaslui
- iar daca nu, nici o ceapa zdrobita cu pumnul nu-i de colea; aurie, mamaliga o va mesteca mai nainte un barbat care-si banuie nevasta c-a mers la fantana fara treaba si-o va aduce la masa rasturnata teapan pe fund de lemn, taiata-n bucati cu ata de canepa si invelita in stergare de in,
ca nici ratacita sa nu fie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu