Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 21 mai 2009

TORT ALEXANDRA



1. jeleu de capsuni:
(Sursa de inspiratie de aici: )
Ingrediente:
600 g capsuni
150 g zahar pudra
2 plicuri gelatina+50 ml apa
Preparare:
Mixam bine capsunile in blender cu 150 g zahar pudra. Oprim 2-3 capsuni pentru ornat.
Dizolvam gelatina in 50 ml apa si apoi o topim pe baie de apa si o amestecam cu capsunile mixate.




2. Mousse:
(Sursa de inspiratie si fotografiile de aici: http://edithfrincu.blogspot.com/2008/06/tort-mousse-cu-jeleu-de-capsuni.html)
Ingrediente500 ml frisca
50 g zahar
80 ml lapte
2 oua
2 plicuri de gelatina+ 50 ml lapte
vanilie
Preparare:
Se bate frisca si se pune la frigider.
Intr-o craticioara se pun: zaharul, ouale batute in prealabil si 80 ml lapte.
Se amesteca bine sa se omogenizeze si apoi se pun pe foc.
Se tin pe foc aproximativ 2 minute, cat sa se topeasca zaharul.
Se inmoaie gelatina in cca 50 ml lapte si se incalzeste pe foc (sau pe baie de apa) pana se dizolva gelatina.
Ambele compozitii se lasa putin la racit.
Se scoate frisca de la frigider, se opreste putina pentru ornat si peste ea se toarna cele 2 compozitii si esenta de vanilie.
Se amesteca bine.
3. jeleu de kiwi:
Ingrediente:
600 g kiwi
150 g zahar pudra
2 plicuri gelatina+50 ml apa
Preparare:
fructele curatate si taiate marunt se pun pe foc impreuna cu zaharul, amestecand pana la topirea acestuia. Se ia de pe foc, se lasa la racit si se mixeaza bine.
Dizolvam gelatina in 50 ml apa si apoi o topim pe baie de apa si o amestecam cu fructele mixate.



4. pana cotta cu nuca de cocos
(Sursa de inspiratie este aici: http://www.alacuisine.org/alacuisine/2004/...ut_panna_c.html )
Ingrediente:
70 ml frisca lichida
90 ml lapte
30 gr zahar
80 gr fulgi de nuca de cocos
4 gr gelatina puse la umflat cu o lingura de apa.
Preparare:
Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.
Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.
MONTARE:
Intr-o tava cu pereti detasabili, invelita cu folie alimentara se pune jeleul de capsuni. Se da la congelator pentru cca 20 de min, pana se prepara Mousse-ul. Se toarna Mousse-ul si se niveleaza, dupa care se pune la din nou la congelator pentru 10 min dupa care se lasa in frigider pana se prepara jeleul de kiwi. Se toarna jeleul de kiwi (trebuie sa fie rece, eventual se da putin la congelator) si se toarna in forma, peste celelalte 2 compozitii.
Se prepara pana cotta si se aseaza peste celelalte 3 straturi, dupa ce jeleul de kiwi s-a intarit.
Se lasa la frigider de pe o zi pe alta.
A doua zi, se rastoarna tortul pe platou asa fel incat pana cota sa fie baza iar jeleul de capsuni deasupra. Se desfac peretii detasabili ai tavii si se scoate cu grija folia alimentara. Se orneaza cu frisca si fructe.
Eu din cantitatile de mai sus am facut doua torturi, fiind in criza de timp, straturile fiind mai subtiri s-au inchegat mai repede:





Este absolute delicios si racoros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu