Astăzi
am preparat-o cu sirop de miere și trandafiri:
Ingrediente:
1
pachet de foi de plăcintă (eu le prefer pe cele de la Bella)
5oo
g nuci sau după gust
Câteva
linguri cu zahăr
1
pachet cu unt, dar pot fi și de post, folosind ulei în loc de unt
3-4
linguri pline cu miere, dar se poate face și mai puțin dulce, folosind miere
după gust
2
lingurițe pline cu petale de trandafiri conservate sau
boboci uscați de trandafiri
Câteva
boabe de fistic tocat, pentru decor
Preparare:
Se
topește untul și se lasă să se răcească. Nucile se toacă grosier. Tava în care
se va prepara baclavaua se unge bine cu unt topit (sau cu ulei).
Se așează în
tavă prima foaie. Se unge cu unt topit. Se acoperă cu altă foaie care se unge
și aceasta cu unt topit. Se mai pune o foaie care se unge cu unt topit peste
care se presară nuci măcinate grosier și o lingură cu zahăr (eu nu am pus).
Se acoperă
cu altă foaie de plăcintă care se unge cu unt și se presară cu nuci și zahăr. Se
repetă operația până se termină toate foile, mai puțin 3 care se vor păstra
pentru deasupra (să fie întregi, frumoase), tot așa unse fiecare cu unt topit. Se
taie baclavaua în pătrate sau triunghiuri iar pe marginile tăvii și în tăieturi
se toarnă restul de unt topit.
Se pune prăjitura în cuptor , la foc potrivit
spre mare și se lasă să se rumenească frumos.
Între
timp se prepară siropul:
Petalele
de trandafiri sau bobocii se fierb într-un litru de apă. După câteva clocote se
iau de pe foc, se acoperă vasul și se lasă să se răcorească până în jurul a 60 -
700C. Se strecoară ți se adaugă mierea amestecând până se topește.
(Ceaiul de trandafiri în care se va topi
mierea nu trebuie să fie mai fierbinte de 700C, deoarece peste
această temperatură mierea își pierde calitățile curative, rămânând doar un
aliment dulce și atunci mai bine folosim zahăr). Când baclavaua s-a rumenit frumos, sescoate
din cuptor, se lasă să se răcorească și când a ajuns la 60-700C, se toarnă siropul. Se lasă de pe o zi pe alta
pentru a se absorbi tot siropul și se poate decora cu fistic.
Dacă
se folosește un sirop pe bază de zahăr, se toarnă peste prăjitura fierbinte și
se mai lasă câteva minute în cuptor, până se absoarbe siropul.
Eu
am mancat această prăjitură și la Istambul dar mi s-a părut excesiv de dulce,
parcă mai dulce decât cea care se găsea la noi la Constanța.
Aceasta pe care am făcut-o eu mi s-a părut minunată,
aromele și gustul de nuci cu miere și trandafir este divin și nici nu am
făcut-o foarte dule.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu