Pentru aluat:
300
g făină
½
pachețel cu drojdie (25/2 g)
150
ml lapte
2
lingurițe cu zahăr
25
g unt
Un
gălbenuș
Un
vârf de cuțit de sare
Pentru cremă:
50
g unt
3
linguri cu miere
1-2
lingurițe cu scorțișoară
Câteva
nuci tocate grosier amestecate cu zahăr tos (după gust)
Preparare:
Într-o
cană se amestecă drojdia cu zahărul și cu laptele călduț. Se lasă să crească
într-un loc cald. Într-un bol mai mare se pune făina cernută de 2 ori. Se adaugă
drojdia crescută, untul topit și răcit, gălbenușul și sarea. Se amestecă toate
ingredientele, aluatul obținut se frământă câteva minute și se lasă să crească
într-un loc cald, până își dulează volumul (cam o oră și jumătate).
Pentru
cremă, se amestecă într-un bol untul
moale cu mierea și scorțișoara.
Când
aluatul a crescut suficient se întinde sub formă de dreptunghi
și se unge cu ¾ din crema de unt,
miere și scorțișoară. Se presară cu nuci tocate grosier amestecate cu zahăr tos,
apoi se rulează foaia.
Ruloul obținut
se taie pe jumătate în
lung (dar nu până la capăt)
și se împletesc cele două părți ale ruloului încercând
ca tăietura să rămână la suprafață.
Capetele se unesc formând un colăcel.
Ungem
suprafața colacului cu crema rămasă și presărăm cu nuci. Coacem colacul pe o
tavă acoperită cu hârtie de copt.
Este
crocant, aromat, minunat.
Grozav arata cozonacul asta, i-am pus eu grand 'rau' de multa vreme :P
RăspundețiȘtergere