Ingrediente:
Pentru dulceaţă:
500g de ardei de o singură culoare (sau roşu, sau galben)
250g de zahăr
120 de grame de oţet de 9 grade, aromat (merge şi de
mere)
1 / 2 linguriţă de sare
O linguriţă de rozmarin uscat
o foaie de dafin
Ardeii, se curăţă de seminţe, se spală, se taie pe
lungime în 4 bucăţi şi apoi în fâşii
subţiri şi cuburi.
Se pun într-o tigaie.
Se adaugă zahărul,
oţetul, sarea, rozmarinul şi foaia de dafin.
Din momentul când a început să fiarbă se lasă timp de aproximativ 20 de minute, fără a
interveni, doar agitând oala, şi asigurându-vă că ardeii nu s-au caramelizat
prea tare. De îndată ce tot oţetul s-a evaporat şi a rămas un sos ca un sirop gros, se adaugă 1 / 3 de linguriţă cu un amestec de piper, sau pur şi simplu piper
negru.
Se pune la
frigider şi se serveşte cu carne sau ficat.
De exemplu cu această terină de carne şi ficat de pui:
Ingrediente:
2 pulpe superioare de pui
2 bucăţi ficăţei de pui
2-3 linguri de smântână proaspătă, grasă (sau 100 g unt frecat),
O linguriţă de coniac
O linguriţă gelatină
Sare, piper şi nucşoară după gust
Un căţel de usturoi
Preparare:
Gelatina se pune la înmuiat în puţină supă. Ficatul de
pui se fierbe în apă sărată cu piper, până când se înmoaie. Pulpele de pui se
fierb în apă cu legume (ca pentru supă). Când sunt gata ficatul şi carnea de pe pulpe se dau de trei ori prin maşina de tocat sau la blender.
Se amestecă cu smântâna proaspătă (sau
100g unt frecat cremă în prealabil şi amestecat lingură cu lingură în compoziţie),
se adaugă o linguriţă de coniac, şi nucşoară rasă.
Gelatina înmuiată se încălzeşte
pe baia de abur (sau la Microunde) până se dizolvă (fără a se fierbe) şi se
adaugă în compoziţie. Se amestecă bine şi se întinde în strat de aproximativ 2
cm pe o tavă potrivită ca mărime şi tapetată cu folie alimentară.
Se dă terina la frigider pentru cca o oră, timp în care
se va întări.
Dintr-o felie de pâine de secară se decupează canapele (cu
o formă de prăjituri) şi se freacă cu un căţel de usturoi tăiat în două
(mirosul să fie abia simţit). Cu aceeaşi formă de prăjituri (sau cu una un pic
mai mică) se decupează şi forme din terină care se aşează peste canapelele de
pâine iar deasupra puţină dulceaţă de ardei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu