ÎNCĂLZEŞTE SUFLETUL, SE SPUNEA
ÎN "ŞEHEREZADA" ...
Ingrediente:
150 ml vin roşu demidulce
20 ml Brandy
20 g zahăr
1/3 lămâie
Scorţişoară, nucşoară şi cuişoare după gust.
Preparare:
Într-o oală (emailată sau de inox)
se toarnă vinul roşu demidulce şi se dizolvă zahărul în el şi apoi se aduce la
fierbere, dar nu se fierbe.
Vinul cald se ia de pe foc, se adaugă condimentele şi
lămâia, felii.
Se adaugă brandy, se acoperă şi se
lasă să se infuzeze timp de aproximativ 10 - 15 min.
Vinul astfel fiert fierbinte este gata
de turnat în ceşti.
În sensul clasic, vinul fiert este o băutură tare, făcută din vin roşu, cu
zahăr şi diferite condimente.
Exista o multime de moduri de a-l prepara.
O alternativă la reţeta de mai sus
este următoarea:
Pentru un pahar:
Se toarnă în oală (una emailată sau
de inox), 180 g de vin sec rosu de masa, se adaugă 20 g de zahăr, 0,2 grame de scorţişoară,
cuişoare, nucşoară, coaja de lămâie
tăiată mărunt, se amestecă şi se aduce la fierbere. Se strecoară apoi se adaugă brandy (aproximativ 20 g) şi o
felie subţire de lămâie sau portocală.
Vinul roşu sec sau demisec, destul
de slab este perfect pentru vinul fiert.
În nouăzeci şi nouă la sută din
cazuri se utilizează vin ieftin, roşu
sec , din categoria vinului de masă (vinul casei).
Acelaşi principiu - "bun si
ieftin" - se aplică şi ingredientelor "auxiliare", vin de Porto, coniac,
şi dacă vă place vodca.
În ceea ce priveşte mirodeniile şi zahărul, aici cel mai bine este
să te bazezi pe propria intuiţie.
Procesul de pregătire a vinului fiert - este foarte interesant şi palpitant.
Improvizarea în ceea ce priveşte
tăria băuturii, dulceaţa şi aromele
poate fi fără sfârşit.
Dar, amintiţi-vă:
- Cel mai important la prepararea vinului fiert, precum şi a cafelei, este să nu fiarbă,
altfel calitatea băuturii va fi complet compromisă.
- Temperatura produsului finit nu
trebuie să depăşească 70 - 75 de grade Celsius.
- Se serveste în pahare speciale transparente din sticlă
groasă, cu mâner.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu