blatul:
5 ouă
250 g zahăr
250 g făină
Un pliculeţ de praf de copt
crema:
300 g cremă de brânză
2-3 linguri cu zahăr
Coaja de la o lămâie
3-4 linguri de lichior de lămâie sau
sirop natural de lămâie
Zeama de la ½ de lămâie
2 linguriţe rase sau un plic (10 g) gelatină
250 g frişcă (am pus doar 100 g)
50 g ciocolată cu lapte
Siropul:
½ l apă
3 linguri cu vârf de zahăr
Zeama de la ½ de lămâie
3-4 linguri de lichior de lămâie sau
sirop natural de lămâie
Preparare:
Blatul:
Ouăle se bat cu zahărul timp de câteva minute. Se adaugă lingură cu lingură
făina cernută împreună cu praful de copt.
Se toarnă compoziţia în tava unsă cu
ulei şi se coace la foc mic cca 40-45 min. Se lasă blatul în tava să se răcorească,
având în vedere că restul preparării prăjiturii se face în tavă.
Siropul:
Apa cu zahărul se pun pe foc, până acesta
se topeşte. Se adaugă zeama de lămâie şi lichiorul sau siropul. Se amestecă şi
se insiropează cu siropul fierinte blatul călduţ.
Se lasă să se răcească
complet.
Crema:
Gelatina se pune la înmuiat în 2-3
linguri de apă rece.
Crema de brânză se amestecă cu zahărul,
coaja de lămaie, zeama, lichiorul sau siropul de lămâie. Se amestecă bine şi se
dă la rece.
Se bate frişca şi se pune şi aceasta
la rece.
Când blatul însiropat s-a răcit, se
scoate crema din frigider, se adaugă gelatina topită pe baia de abur sau la
microunde. Se amestecă bine, până se omogenizează. Se adaugă apoi frişca
bătută, amestecând uşor de jos în sus.
Se toarnă această cremă peste blat
iar deasupra se rade ciocolată.
Se dă la rece pentru câteva ore sau peste
noapte. Se porţionează
şi se serveşte.
Este uşor de făcut (mai mult durează
explicaţiile decât prepararea), nu prea dulce, răcoritoare şi chiar aspectoasă.
Ce-as servi si eu o feliuta la ora asta... Mincam cind eram acasa, dar nu-mi mai aduc aminte bine gustul... Salvez reteta si daca o fac strig repejor si spun cum a fost... O seara placuta si... Sarbatori fericite !!!
RăspundețiȘtergere