Rețeta
aceasta poate fi o alternativă la mezelurile pline de conservanți, coloranți și
alte E-uri, precum și la produsele așa-zis ecologice, preparate în gospodarii particulare,
dar care, după părerea mea nu sunt controlate în nici un fel din punct de vedere
al igienei și al calității ingredientelor folosite.
Această
rețetă cere un efort minim și oferă satisfacție maximă: gust excelent, igiena
proprie control propriu asupra ingredientelor.
Și
nu pot să nu spun că rețeta o știu de la tata, care după ce a ieșit la pensie,
mai gătea din când în când, când sănătatea îi permitea iar mama era la serviciu.
Asta se întâmpla înainte de anul 1986…
Ingrediente:
700-800
g pulpă de porc fără os
Zeamă
de varză și apă în părți egale
2-3
frunze de dafin
O
ceapă
2-3
căței de usturoi
Un
morcov
Piper
boabe (am pus negru și verde)
Enibahar
boabe
O
crenguță de cimbru
Boia
de ardei
Piper
negru măcinat
Cimbru
uscat
Pentru
acoperirea produsului la final:
Boia
de ardei
Piper
negru sau mosaic, zdrobit grosier
Cimbru
uscat
O
căpățână de usturoi pisat
Preparare:
Carnea
se acoperă cu piper negru măcinat, boia de ardei și cimbru uscat și se lasă să
stea aproximativ 30 de minute.
Se
așează apoi carnea într-o cratiță împreună cu foile de dafin, ceapa tăiată în
două, morcovul tăiat rondele, usturoiul zdrobit, boabele de piper și ienibahar
și crenguța de cimbru.
Peste
carnea și ingredientele din cratiță se toarnă zeama de varză îndoită cu apă,
astfel încât lichidul să acopere carnea. Se acoperă cratița și se fierbe la foc
mic aproximativ 2 ore sau până ce carnea este moale.
Se
scoate din lichid și se lasă să se răcorească.
Se
prepară o pastă din usturoiul pisat, boia, piper zdrobit grosier și cimbru
uscat. Cu această pastă se îmbracă carnea pe toate părțile apoi se lasă pentru
răcirea completă.
Se
servește tăiată felii, cu muștar sau hrean.
În
același mod, tata prepara și șunca sau costița. După ce costița este fiartă
se scoate din lichid și se scot cu grijă oasele, apoi se procedează ca și cu
pulpa.
Oservație: cred că ați observant
că rețeta nu conține sare. Nu este nici o greșeală. Carnea va ”lua” sarea de
care are nevoie din zeama de varză. Dacă vreți, puteți adauga un vârf de cuțit
de sare în lichid. Oricum carne va ”lua”
numai câtă sare îi trebuie.
Multumesc mult pentru reteta. Am facut-o aseara si a iesit foarte, foarte buna. :)
RăspundețiȘtergere