Rața (de fapt rățoiul), a fost cumpărat de mama mea din piață. Pentru că nu am știut
cât este de tânără, am pus-o pentru câteva ore la marinat.
Deci iată rețeta, așa cum am pregătit-o eu:
Ingrediente:
O rață
50 g unt
Sare și piper după gust
Boia de ardei
Pentru marinată:
½ kg vin
Un morcov
O ceapă
Câteva boabe de piper
Pentru sarmale și patul
de varză călită:
2 cepe
Un morcov
O ceașcă de cafea cu orez
½ kg carne tocată (porc și vită)
2-3 linguri pastă de roșii
Verdeață (mărar și pătrunjel)
Sare și piper după gust
O varză murată
4-5 linguri cu ulei
2-3 foi de dafin
Preparare:
Se face o marinată din vin amestecat cu aceeași cantitate
de apă, o cepă tăiată peștișori, un morcov tăiat rondele și câteva boabe de
piper. Se pune rața, având grijă ca lichidul să o acopere. Se lasă la marinat
1-2 ore.
Dacă rața este tânără, se renunță la marinare.
Se scoate rața din marinată și se șterge cu prosoape de
hârtie. Se sărează și se pipărează atât pe exterior cât și în interior.
Se prepară sarmalele:
În 2-3 linguri cu ulei se adaugă cele 2 cepe tăiate
peștișor. Se călesc ușor, fără a se rumeni, după care se adaugă morcovul dat pe
răzătoare și se călește și el.
Se adaugă orezul,
se călește puțin apoi se
adaugă pasta de roșii,
2 ceșcuțe cu apă și verdeața tocată.
Se fierbe până scade apa. Se adaugă carnea tocată,
Se condimentează cu sare și piper, se ia de
pe foc și se lasă să se răcească.
Se pregătesc sarmalele în foi de varză.
Cu sarmalele acestea se umple rața
apoi se coase.
Se unge
cu unt, se presară cu boia de ardei, se pune
într-o tavă cu pieptul în jos și se toarnă din lichidul în care s-a marinat
rața, cam atâta cât să acopere pieptul raței (pentru a se fierbe sarmalele) apoi
se dă la cuptor.
Din când în când se stropește rața cu lichidul din tavă. Când lichidul a scăzut și rața este rumenită
pe spate, se întoarce cu pieptul în sus să se rumenească și acesta. Când s-a
rumenit frumos, rața este gata.
Mie mi-au mai rămas sarmale pe care le-am fiert separat.
Foilor de varză rămase li se scot nervurile,
se fac
rulouri
și se toacă foarte fin.
Se pune la călit în restul de ulei. Se condimentează
cu piper și foi de dafin (sare nu mai este necesar, varza murată fiind destul
de sărată).
Rața se servește pe patul de varză călită cu mămăligă
caldă și eventual un ardei iute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu