Tortul
acesta îl făceam destul de des înainte de 89, doar crema era alta deoarece
ciocolata nu se prea găsea iar atunci când o găseam nu mai ajungea în tort, o mâncau
copiii ca atare. Este un tort ”decadent” dar fin, cu multă ciocolată și bezea
nu foarte dulce și crocantă. Poate cititoarele mai tinere consideră că este nesănătos
deoarece conține prea mult zahăr și prea multe grăsimi. Vă asigur că o feliuță
nu poate face rau nimănui.
Ingrediente (pentru
un tort cu diametrul de 20 cm):
Pentru foi și ornamente
3
albușuri de ou
Un
vârf de cuțit de sare
Câte
3 linguri rase cu zahăr pentru fiecare albuș (deci 9 în total)
O
lingură cu amidon de porumb
O
linguriță cu oțet de vin alb
Zeama
de la o jumătate de lămâie mare
Facultativ,
esență de vanilie
Crema ganache:
150
g ciocolată neagră (min. 70% cacao)
100
ml smântână pentru frișcă, neîndulcită
25
g unt
Preparare:
Albușurile
se bat spumă cu praful de sare (vezi și rețeta de la Tort Pavlova)
Se
adaugă pe rând, câte o lingură cu zahăr și se bate în continuare până când
zahărul este topit și se obține o spumă
lucioasă. La sfârșit, se adaugă amidonu, oțetul, zeama de lămâie și eventual,
esența de vanilie.
Pe o tavă mare de aragaz tapetată cu hârtie pergament se
desenează cu creionul 3 cercuri cu diametrul de 20 cm.
Cu ajutorul unui pos se
pune spuma și se nivelează. Din bezeaua
rămasă se fac bezele pe care le vom folosi la decor.
Se pune tava în cuptorul
preîncălzit și, imediat, se face focul minim. După 10 minute se întredeschide
ușa cuptorului și se mai lasă până bezeaua se usucă și începe să se rumenească
ușor. Se scoate tava din cuptor și se pune pe un grătar să se usuce.
Între
timp se pregătește crema: untul, moale, la temperatura camerei se pune într-un
bol împreună cu ciocolata ruptă bucățele.
Smântâna se aduce la fierbere și se
toarnă peste ciocolată și unt. Se lasă căteva minute,
după care sebate cu un
tel, de la centru spre margine până se topește toată ciocolata și crema capătă
un aspect mătăsos.
Se pune în frigider să se întărească.
Se
scot foile cu grijă de pe hârtia de copt și se așează pe platou.
Se pune pe
fiecare foaie și deasupra câte un strat generos de cremă. Se decorează cu
bezele.
Se lasă tortul la rece (în frigider) de pe o zi pe alta.
Combinația
dintre bezeaua crocantă (a cărei dulceață este ”tăiată” de zeama de lămâie) și crema densă, catifelată, ușor amăruie este
”divină”.
Cred ca este intr-adevar divin.Numai bine!
RăspundețiȘtergereOlivia
super arata, un deliciu gustos si apetisant, iti face pofta doar cand il privesti si nu cred ca rezista mult pe platou :D
RăspundețiȘtergereArata foarte bine. Vreau sa incerc si eu sa fac acest tort. Cuptorul meu nu este cu gaz, ci electric. Ce temperatura trebuie sa aiba cuptorul pentru bezele?
RăspundețiȘtergereCuptorul se preincalzeste la 130-140 de grade. Cand se introduce tava cu bezele in cuptor se scade imediat temperatura la 90-100 grade iar dupa 10 minute se intredeschide usa cuptorului. Tava cu bezele se aseaza pe un raft superior.Trebuie verificat mereu cuptorul, Daca se pare ca arde prea tare, mai asezati o tava, de protectie, sub tava cu bezele. Eu nu am fost destul de atenta si am rumenit putin bezelele.
ȘtergereSuper arata si nici nu vreau sa ma gandesc la gust..cred ca e extra bun..il fac astazi daca reusesc sa vad ce pot sa fac la cuptor( e electric si nu functioneaza daca deschid usa) sugestii ceva??
RăspundețiȘtergereUrmați indicațiile de mai sus și când ar trebui deschisă ușa cuptorului reglați la temperatura cea mai scăzută a cuptorului și verificați mereu (cred că aveți lumină în cuptor). Sper să meargă! Vă doresc succes!
Ștergere