Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

TARTĂ CU BRÂNZĂ SĂRATĂ

Ingrediente:
Pentru aluat:
Un ou
3 linguri cu smântână sau iaurt
50 g unt
200 g făină (dacă aluatul este prea moale se mai adaugă câte o lingură)
O linguriță cu chimen
Sare după gust
Pentru umplutură:
3 ouă
300 g caș
300 ml smântână
2 linguri cu amidon
Sare după gust
Mărar, pătrunjel și/sau codițe de ceapă verde
Pentru decor:
O roșie mică
Ardei (roșu și verde)
Câteva măsline
Semințe de dovleac
Susan negru
Sau orice, după imaginație și anotimp

Preparare:
Pentru aluat, toate ingredientele (untul rece tăiat bucățele), se pun în robot și se amestecă până se face un aluat (care se strânge ”ghem”).

 Dacă aluatul este prea moale, se adaugă pe rând câte o lingură de făină și se amestecă până se obține consistența dorită. 

Se scoate aluatul din robot, se pune pe masă, se învelește în folie și se pune la rece pentru câteva ore sau în congelator pentru ½ de oră.

Pentru umplutură se pun toate ingredientele în robot 

și se amestecă. 

Se scoate aluatul din frigider 

și se întinde o foaie rotundă 

cu care se îmbracă o formă de tartă. 

Se toarnă compoziția,

se decorează după imaginație 

și se pune în cuptorul preîncălzit. Se lasă 45-50 de minute, până când marginile de aluat încep să să arămească și dacă scobitoarea introdusă în mijloc iese curată, tarta este gata.

Este la fel de bună atât caldă cât și rece.


Obs.
1.   Eu am folosit mai multe feluri de brânză pe care le aveam în frigider: o bucățică de telemea de capră, 2 cutiuțe (120 de grame) cremă de branză și vreo 150-200 g caș nesărat. Deci se poate folosi cam orice fel de brânză.

2.   Condimente am folosit pătrunjel verde, codițe de ceapa ciorii (am în ghiveci) și mărar uscat, dar se pot folosi orice alte condimente care merg cu brânza: fulgi de ardei, frunze de busuioc, piper, boia de ardei etc.

3.   Foaia a ieșit puțin cam subțire, dar cu un gust deosebit, de la chimen (care merge și cu brânza), crocantă, fină. Dacă repet rețeta, sigur fie voi face foaia din cantități duble, fie voi folosi o tavă mai mică




Un comentariu:

  1. Tare mi-a placut reteta , asa c-am retinut-o-n caietul meu cu multe retete-n asteptare .
    Duminica frumoasa , Getuta !

    RăspundețiȘtergere