Astazi
s-au sarbatorit cei 40 de mucenici. Vecina mea, Doamna Veronica, nestiind ca sunt
diabetica, mi-a adus un castronel cu mucenici muntenesti. Bineinteles ca i-a
luat inapoi, pentru ca nici sotul ei, tot diabetic nu poate manca. Dar mie (care sunt o
pofticiosa), mi s-a facut o pofta…
Asa
ca mi-am facut cativa sfinti moldovenesti, fara zahar, doar cu putina miere,
care este permisa si in loc de cele 4
feliute (80 g) de paine pe zi, am mancat
de 2 ori cate o jumatate de sfintisor (i-am facut mai mici).
Iata
reteta:
Ingrediente:
600
g faina
250
ml lapte
3
linguri cu miere lichida
Un
plic cu drojdie uscata
Un
plic de praf de copt
2
linguri cu smantana
50
g unt la temperature camerei
Coaja
rasa de lamaie si de portocala
Un
praf de sare
Un
galbenus pentru uns deasupra
Miere
Nuci
macinate
Putin
ulei pentru uns mainile in timpul framantatului
Preparare:
Faina
se cerne impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Se adauga drojdia
uscata si se amesteca. Mierea se pune in lapte si se incalzeste, pana se topeste,
fara a fierbe. Se amesteca si cele doua linguri cu smantana. Peste amestecul de
ingrediente solide se pune untul moale, la temperatura camerei, coaja rasa de lamiie
si de portocala si laptele cald cu mierea si smantana. Se amesteca, la inceput
cu lingura de lemn apoi, cand s-a format o bila, se pune pe masa de lucru si se
framanta cu mana unsa cu putin ulei.
Se framanta pe masa timp de 15-20 de
minute, dupa care se pune inapoi in vasul uns cu ulei,
se acopera cu un prosop
curat si se lasa sa creasca minim o ora, la loc cald.
Cand
a crescut suficient,
se formeaza un sul din care se taie bucati egale ca
marime. Din fiecare bucata se formeaza suluri, care se rasucesc cate doua,
se
formeaza cercuri
apoi opturi.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se
mai lasa sa creasca 15-20 de minute,
dupa care se ung cu galbenus de ou
amestecat cu o lingura de lapte
si se coc in cuptorul preincalzit pana se
rumenesc frumos.
Calzi, se ung cu miere de albine si se presara cu nuca
macinata.
Sunt
foarte buni, moi, pufosi si cu o aroma deosebita data de mierea de albine din
compozitia aluatului.
Chiar
daca nu aveti diabetici in familie puteti incerca reteta aluatului si pentru persoane
sanatoase, caz in care se pot pune chiar 4 sau 5 linguri cu miere. Aluatul poate fi folosit si la placinte,
cornuri si chiar cozonac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu