Ingrediente:
pentru blat (pentru o formă cu
diametrul de 20 cm):
2
ouă
4
linguri cu zahăr
2
linguri cu făină
O
lingură cu amidon
½
plic cu praf de copt
pentru însiropat:
3-4
linguri cu dulceață de coacăze roșii subțiată cu 2-3 linguri cu apă fierbinte
pentru cremă:
200
g ciocolată alba
100
ml smântână (minim 32% grăsime)
200
ml frișcă
10
g gelatină granule sau 2 foi
pentru finisaj:
100
ml frişcă
50
g fistic zdrobit grosier
Coacăze
roșii și albe
Preparare:
Pentru
blat se separă ouăle, albuşurile se bat
spumă tare, se adaugă zahărul, se bate
în continuare şi apoi se adaugă o
lingură cu apă fierbinte.
După topirea zahărului se adaugă gălbenuşurile, unul
câte unul,
şi la sfârşit făina amestecată cu amidonul şi praful de copt. Aluatul
se pune în tava tapetată cu hârtie de copt
şi se dă la cuptorul preîncălzit la
1900C. Se coace aproximativ 30
de minute până o scobitoareintrodusă în centrul blatului iese curată.
Blatul
copt se scoate din tavă şi se lasă să se răcească.
Se
pune înapoi în tava în care s-a copt, strângând bine inelul detașabil și se
însiropează cu dulceața subțiată cu apă fierbinte.
Pentru
creamă se pune gelatina să se înmoaie cu 2-3 linguri cu apă sau lapte. Se rade
ciocolata într-un castron. Cele 100 ml de smântână se aduc la fierbere. Se
toarnă peste ciocolată și se amestecă de la centru spre margini până se topește
toată ciocolata. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. Gelatina
înmuiată se încălzește până devine fluidă (nu se aduce la fierbere). Când
ajunge la 35-40 de grade se toarnă peste ciocolata cu frișcă. Se adaugă frișca
bătută.
Jumătate
din creamă se toarnă peste blatul însiropat, se presară bobițe de coacăze roșii,
se pune restul de cremă și se dă la frigider pentru câteva ore sau mai bine
peste noapte, timp în care crema se va întări.
Se
scoate din tavă încălzind cu feonul inelul detașabil al formei.
În acest fel acesta
se adesprinde ușor iar marginile tortului rămân perfecte.
Tortul
se ornează cu frişcă bătută, fistic zdrobit, frunzulițe de mentă şi coacăze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu