Ingrediente:
800 g coacăze roșii
1 kg zahăr
250+100 ml apă
Preparare:
Coacăzele se spală sub jet de apă și se lasă să se scurgă
bine după care se culeg bobițele de pe ciorchini.
Zahărul se pune pe foc cu 250 ml de apă. Se fierb până se
obține un sirop legat, având grijă să îndepărtăm spuma. Se adaugă 100 ml apă
rece și se continuă fierberea până se leagă din nou siropul. Se stinge focul, se adaugă boabele de
coacăze,
se acoperă cratița cu un prosop curat și se lasă o oră pentru ca
bobițele să lase tot sucul și să se umple cu sirop. După o oră se pune din nou
dulceața la fiert și se lasă să se leage din nou siropul. Nu se amestecă în
cratiță ci doar se scutură cratița din când în când.
Până aici, se procedează la fel ca și la dulceața decoacăze negre
însă coacăzele
roșii lasă mult mai multă zeamă decât cele negre, așa că, după ce am fiert cam
jumătate de oră, am oprit focul și am lăsat dulceața de pe o zi pe alta în
cratița acoperită cu un prosop umed. A doua zi am fiert din nou dulceața verificând consistența până a ajuns suficient
de legată. Am luat cratița de pe foc și am acoperit-o cu un prosop curat ușor
umezit. Se lasă de pe o zi pe alta. Rece se pune în borcane sterilizate și se
înfiletează.
Spre deosebire de dulceața de coacăze negre la care
semințele nu se simt în dulceață, la aceasta, de coacăze roșii, semințele se simt la fel ca la dulceața de
zmeură sau de mure. Am citit undeva că s-au scos cu un ac semințele din
bobițele de coacăze. Nu știu cum o fi făcut persoana respectivă, dar eu, dacă
ași fi vrut să scot semințele mi-ar fi luat cel puțin vreo 24 de ore, așa de
mici erau bobițele mele de coacăze.
Oricum, chiar așa cu semințe, dulceața este minunată.
P.S. Azi am găsit coacăze albe. Sunt la fel de zemoase și cu
la fel de multe semințe ca și coacăzele roșii și am hotărât că voi face din ele
jeleu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu