Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 4 februarie 2013

PULPĂ DE PORC ÎNVELITĂ ÎN FOI DE VARZĂ ȘI FOIETAJ

Ingrediente:
O bucată de pulpă de porc degresata și dezosata, de aproximativ 750 g
200 g aluat de foietaj
2-3 foi de varză murată
Câteva  linguri cu ulei
Cimbru
Boia dulce
Sare și piper după gust
Câțiva căței de usturoi
Un gălbenuș de ou și 2 linguri de lapte
Susan 

Preparare:
Pulpa de porc se fasonează, dându-i-se formă  aproximativ cilindrică, se șterge cu un prosop de bucătărie și se unge cu un amestec format din usturoiul zdrobit bine și frecat cu puțin ulei, sare, piper, boia și cimbru. Se pune într-un vas acoperit și se lasă la frigider câteva ore pentru macerare.

Se pun la încins câteva linguri cu ulei în care se prăjește rapid pulpa de porc, întorcând-o pe toate părțile pentru a se forma o crustă,
 
după care se dă la cuptor, la început acoperită cu o folie de aluminiu
 
apoi descopertă  până se rumenește frumos. În timpul cînd pulpa se află în cuptor, se stopește cu jiul format și se întoarce pentru a se rumeni uniform. Când carnea este gata se scoate din cuptor  se acoperă tava și se lasă 10-15 minute să se odihnească și să se răcorească.
Foile de varză murată se opăresc, se lasă să se răcorească
apoi se îmbracă friptura care între timp s-a răcorit și aceasta.


Din foaia de aluat se taie un dreptunghi cu lungimea suficientă pentru a se înfășura bucata de pulpă. Pe 2/3 din aluat, pe lungimea acestuia,  se fac crestături din 2,5 în 2,5 cm cu ajutorul unui cuțit. Se așează carnea pe treimea de aluat rămasă necrestată, apoi se aduce partea cu crestături peste carne, întinzând puțin aluatul formându-se o ”plasă”. Se îndepărtează aluatul de prisos și se lipesc marginile ungându-se cu puțină apă.
 
Se așează carnea îmbrăcată în aluat pe o tavă,
 
se unge cu gălbenuș de  ou amestecat cu lapte și puțină sare și se presară cu susan. Se dă la cuptor până se rumenește.
 
Se servește caldă sau rece cu murături sau salată.

Eu am pregătit această friptură pentru Revelion.

 

 

 

Un comentariu: