Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 19 octombrie 2013

PRĂJITURA CU CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI PRUNE ”BETE”

Ingrediente:
125 g cremă de brânză
25 g unt
50 ml lapte dulce
3 ouăun vârf de cuțit de sare
2 linguri cu făină
O lingură cu amidon de porumb
3 linguri cu zahăr
½ linguriță suc de lămâie
Esență de vanilie
Coajă rasă de lămâie

Pentru glazura de prune ”bete”
½ kg prune
2-3 linguri cu zahăr (în funcție de cât de dulci sunt prunele)
2 linguri cu unt
2 linguri coniac sau vișinată
O linguriță cu amidon
Câteva picături de zeamă de lămâie
Scorțișoară sau coajă de lămâie, după gust

Preparare:
Cuptorul se încălzește la 150 grade C și grătarul se mută la un nivel inferior.
Se îmbracă partea de jos a unei forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie de copt iar exteriorul formei (fundul și pereții) cu 2 straturi de folie de aluminiu pentru a preveni scurgerea compoziției. 

Se pregătește o tavă mai mare cu apă caldă pentru a coace prăjitura în baie de apă. 
Se topește untul cu laptele 

și se adaugă la crema de brânză.

 Se amestecă bine pentru a se omogeniza. 

Gălbenușurile se amestecă cu o jumătate din cantitatea de zahăr  până se albesc și își măresc vizibil volumul. 

Se amestecă cu crema de brânză. 

Amidonul se cerne împreună cu făina peste crema de brânză și ouă și se amestecă din nou. 
Se pun aromele și se amestecă.

Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, sucul de  lămâie și zahărul rămas.

Se adaugă la crema de brânză, amestecând ușor, de jos în sus cu o paletă. 

Crema astfel pregătită se toarnă în forma de tort pregătită ca mai sus. 

Tava de tort se acoperă cu o hârtie de copt și se pune în tava cu apă caldă, având grijă ca apa să fie până la jumătatea înălțimii pereților tăvii. 

Se ține în cuptorul încins timp de o oră-o oră și 10 minute, până capătă culoarea aurie. Ultimile 10 minute se poate scoate capacul de hârie. Se face proba cu scobitoarea. Mijlocul poate rămâne ușor moale. Se stinge focul și se mai lasă în cuptor, cu ușa deschisă încă 10 minute. 

Nu sunt indicate schimbările bruște de temperatură. Se scoate din cuptor și se așează pe un grătar fără a scoate prăjitura din formă.

Se poate servi călduță, presărată cu zahăr pudră, 

dar și cu un gem sau jeleu de fructe, sau cu o glazură de prune ”bete”, cum am făcut eu.
Pentru glazură , prunele fără sâmburi și rupte în jumătate, se presară cu zahăr, zeamă de lămâie, scorțișoară și brandy și se lasă să stea mai multe ore. 

Din sucul lăsat se pun deoparte 2 linguri. Se topește untul la foc mediu și se pun prunele. Se lasă să se înăbușe câteva minute. Sucul oprit se amestecă cu amidon și se lasă câteva minute să se lege ușor. 

Se lasă să se răcească, apoi se servește cu prăjitura din cremă de brânză. 



Rețeta adaptată de aici 



Un comentariu:

  1. o combinatie delicioasa si savuroasa, are o culoare frumoasa si imi place si cum este prezentat in poze tot procedeul de preparare de la inceput pana la sfarsit :)

    RăspundețiȘtergere