Ingrediente:
0,250
l ulei
1
kg de păstăi (am avut păstăi fideluță verzi)
½
kg ceapă
½
kg morcovi
1
kg de ardei copți, curățați de coajă, cotor și semințe
Verdeață
după gust (mărar și/sau pătrunjel verde)
0,75
kg roșii
Sare
după gust
O
linguriță cu piper boabe
Preparare:
Uleiul
se punela încins în cratița în care se va pregăti zacusca. Ceapa se curăță și
se taie peștișor.
Se pune peste ulei, se adaugă puțină sare și se călește ușor.
Morcovii se curăță și se
taie felii cât mai subțiri
și se adaugă peste ceapă.
Se călesc în continuare.
Ardeii
se coc, se curăță de coajă, cotoare și semințe având grijă să se păstreze zeama
lăsată.
Se rup fâșii și se adaugă în cratiță împreună cu zeama lor.
Păstăile se
fierb în apă sărată
și se taie în bucăți de 3-4 cm.
Se adaugă peste celelalte
legume și se călesc în continuare, mai adăugând câte puțină zeamă în care au
fiert păstăile.
Roșiile se decojesc
și se taie cubulețe.
Se adaugă în cratiță. Se
fierbe zacusca în continuare până scade suficient. Se adaugă verdeața
și
boabele de piper , se potrivește de sare, se dă focul mic
și cu oala pe foc se
pune zacusca în borcanele (nu mai este nevoie să spun, spălate și uscate).
Se astupă
borcanele și se pun să se răcească sub pături, apoi când sunt răcite complet se
așează în cămară.
Am denumit-o zacuscă, dar poate constitui foarte bine și o
garnitură lângă o friptură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu