Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 24 octombrie 2013

TORT DE CIOCOLATĂ

Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă
5 linguri cu făină
2 linguri cu amidon sau budincă de vanilie
o lingură cu cacao
4 linguri cu zahar
Un pachețel  cu praf de copt
un praf de sare
Pentru sirop:
4-5 linguri cu zahăr
300 ml apă
Esență de rom (după gust)
Pentru cremă:
200 g unt la temperatura camerei
100 g zahăr pudră
o lingură cu cacao
un pliculeț de capucino cu rom
50 g ciocolată cu minim 70% cacao, topită
Pentru glazură:
200 g zahăr pudră
3-4 linguri capucină cu rom (rece)
O lingură cu cacao
50 g ciocolată cu minim 70% cacao, topită
Pentru decor:
Ciocolată cu lapte
Ciocolată albă

Preparare:
Ouăle 

se mixează cu zahărul 

până se albesc și își măresc considerabil volumul.

Ingredientele solide se amestecă 

și se adaugă lingură cu lingură în mixtura de ou cu zahăr, 

mixând în continuare. 

O tavă de tort cu diametrul de 20 cm se unge cu unt și se presară cu făină. 

Se toarnă aluatul în tavă și se dă tava la cuptorul preîncălzit. 

Se coace maxim 20 de minute (altfel blatul va fi aspru). Se scoate pe un grătar să se răcească 10 minute în tavă, 

după care se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet. Rece, se taie pe orizontală în 3 părți egale.

Pentru sirop: se caramelizează zahărul având grijă să nu se ardă.  

Se stinge cu apă fierbinte și se ține pe foc până se topește zahărul.

Cu siropul acesta călduț, vom  însiropa blaturile.
Pentru cremă, frecăm spumă untul cu zahărul pudră. 

Se adaugă cacaoa și pliculețul cu capucino. 

Se amestecă până se combină, apoi se adaugă ciocolata topită, 

cand este doar călduță.

 Se continuă mixarea până obținem o cremă cu o textură mătăsoasă.

Pentru glazură (nu am fotografii), punem cacaoa, zahărul pudră și 3-4 linguri de capucino și amestecăm bine. Adăugăm ciocolata topită. Glazura trebuie să aibă consistența unei smântâni groase.
Asamblarea: se așează 1/3 de blat pe platou. Se însiropează bine. Se adaugă ½ din cremă 

și se întinde uniform pe suprafața blatului.

 Se acoperă cu a doua treime de blat. Se însiropează și se acoperă cu restul de cremă. 

Se pune deasupra ultimul blat care se însiropează. 

Se acoperă cu glazura. Din ciocolata topită se fac ornamente cu care se decorează tortul.  (eu m-am cam grăbit de data aceasta și mi-au ieșit cam urâte, dar tortul a fost foarte bun)



4 comentarii:

  1. Unde-i ciocolata, vin si eu! Arata delicios!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca este super bun.Oare pentru o forma de tort cu diametrul 24 cm, ingredientele ar trebui dublate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca dublate ar fi prea mult. Mai degraba asi folosi
      8 ouă
      7-8 linguri cu făină
      2 linguri cu amidon sau budincă de vanilie
      o lingură cu cacao
      8 linguri cu zahar (eu am pus mai putin pentru ca am diabet si am gustat si eu putin)
      Un pachețel cu praf de copt
      un praf de sare
      Siropul, crema si glazura, pot fi facute in cantitate dubla

      Iti doresc succes.Este un tort usor de facut, destul de aspectos si foarte bun.

      Ștergere
  3. yuuummmyyyy, cat de cremos, pufos si foarte, foarte delicios poate sa arate..deja imi ploua in gura doar cand ma uit la poza finala si la cum este preparat :D

    RăspundețiȘtergere