Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 27 august 2013

FICĂȚEI PE PAT DE SARE CU GARNITURĂ DE CARTOFI COPȚI

Pe la sfârșitul anilor 70, când lucram și locuiam în Calafat, eram foarte buni prieteni cu  o familie (de fapt mi-a botezat și băiatul cel mic) și cu care ne petreceam o mare parte din timpul liber. Familia respectivă avea în intreținere o nepoată, Mariana care abia terminase liceul, nu intrase la facultate și era angajată în aceeași fabrică cu noi. Diferența de vârstă făcea ca Mariana să nu aibă aceleași preferinte de a-și petrece timpul liber, ca și noi. Dacă noi preferam să ne adunăm la noi  sau la ei și să jucăm remmy (asta în perioadele când vremea urâtă și cei doi copii mici ai mei, nu ne permitea să ieșim), Mariana prefera să meargă la plimbare în oraș cu prieteni de vârsta ei. Mătușa sa o șantaja: ca să-i dea voie în oraș, Mariana trebuia să ne gătească. De cele mai multe ori, ”gătitul” însemna fierberea sarmalelor  sau prăjitul șnițelelor sau a chiftelelor luate de la magazinul ”Gospodina”. Dar, din când în când, Mariana chiar gătea. Dintre rețetele pe care mi-aduc aminte că le făcea era varza călită (care, recunosc, mie nu mi-a ieșit niciodată așa de bună ca a ei) și ficățeii pe pat de sare, rețetă pe care o prezint și eu mai jos.

Ingrediente:
Ficăței de pui
Sare mare
Piper
Cimbru
Pentru garnitură:
Cartofi
O lingură cu unt
Câțiva căței de usturoi
Puțin mărar verde

Preparare:
Cartofii se spală și se pun în cuptor, la temperatură mare, 

să se coacă, având grijă să-i întoarcem pentru a se coace uniform.

Ficățeii de pui se spală bine în mai multe ape reci și se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Într-o tavă se pune o folie de aluminiu și se acoperă cu sare mare. 

Peste sare se așează ficățeii (dacă nu sunt scurși bine, se șterg cu un prosop de hârtie), 

se presară cu piper și cimbru 

și se pun în cuptorul preîncălzit. În maxim 15 minute, sunt gata. 

Se scot din cuptor și se stropesc cu puțin unt, usturoi zdrobit și mărar tocat fin. Cartofii copți, 

se crestează și în crestături se pune câte o bobiță de unt și puțin usturoi zdrobit cu puțină sare mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu