Am
avut de la mama o găină de curte grasă și bătrână. O jumătate am gătit-o acum
ceva timp iar cealaltă jumătate ieri. Am hotărât să fac ceea ce le plăcea foarte
mult soțului și băieților mei, cand erau mici: supa cu găluștele de griș și pilaf de găină.
Ingrediente:
Carne
de găină (de curte, dacă este posibil)
O
ceapă
Un
morcov
Rădăcină
de țelină
Rădăcină
de pătrunjel
O
cană cu orez
Sare
și piper după gust.
Preparare:
Carnea,
tăiată bucăți potrivite se spală și se pune la foc în apă rece cu sare. Deși pe căldura asta puteam folosi oala sub
presiune, am hotărât s-o fierb pe ochiul aragazului, îndelung, la foc domol,
așa cum făcea și mama, cu ani în urmă.
Am
pus carnea la foc, am deschis larg fereastra și am plecat din bucătărie închizând
ușa după mine. Din când în când mergeam
în bucătărie să verific: aruncam spuma și dacă scădea prea mult mai adăugam
apă. După vreo 2 ore am început să verific dacă este fiartă carnea: dacă piele
de la aripă este moale, atunci sigur, carnea este fiartă. Când carnea era aproape gata am adăugat
legumele: ceapa întreagă, doar curățată de coajă, la fel și rădăcinoasele. Am lăsat
să fiarbă și acestea.
Între timp, am pus orezul în cratiță împreună cu puțină
grăsime de găină de pe supă. Am amestecat mereu până s-a albit orezul,
apoi am
adăugat câteva polonice cu supă, luate de deasupra, cu tot cu grăsimea ce se
adunase. Am pus supă cât să acopere orezul cam de 3 degete. Am lăsat să fiarbă
încet.
Din când în când mai amestecam în orez și mai completam cu supa din
oală. Când orezul a înflorit, se adaugă morcovul fiert în supă și tăiat
cubulețe. Am potrivit de sare și piper.
Deasupra
am așezat bucățile de carne fierte, scoase din supă și ficatul crud al găinii. Am
mai presărat puțin piper
și am dat cratița la cuptor până s-a rumenit frumos carnea.
Am scos și celelalte legume din supă (pe care le-am aruncat) și am pus
găluștelele de griș (rețeta aici)
Am
servit pilaful cu o salată de varză murată, de vară, dar merge și cu alte
murături sau salate, în funcție de anotimp.
Deși
pentru o tânără gospodină pare greu de făcut, este de fapt o mâncare care
aproape ”se face singură”, doar rețeta pare lungă!
Delicios! Cel mai bun pilaf e cel facut cu gaina de curte ;)
RăspundețiȘtergere