În nordul Moldovei vărzările sunt plăcinte din aluat de pâine cu umluturi sărate, cel mai adesea varză (sau curechi). Se făceau atât în varianta de post, cât și de frupt, când în aluat se adăuga un ou și lapte sau zer iar în compoziția de varză bucățele de șuncă prăjită sau jumeri, iar uleiul (oloiul) era înlocuit cu untura de porc. Eu am preparat varianta de post, care este mai dietetică.
Ingrediente:
Aluat
de pâine (ca aici)
Varză murată (am folosit de vară)
5-6
linguri cu ulei
sare
o foaie de dafin
Piper
boabe din belșug
Preparare:
Se pun la încins câteva linguri cu ulei în care
se călește la foc mic, varza, amestecând mereu, până se înmoaie (eventual se
adaugă puțină apă și se fierbe acoperit,
la foc mic).
Când varza s-a înmuiat, se pipărează se adaugă foaia de dafin, se
mai călește puțin și se dă deoparte să se răcorească.
Din aluat
se rup
bucăți si se întind foi rotunde. La mijloc se pune o lingură bună de umplutură,
se îndoaie formându-se un semicerc și se lipesc marginile.
Se așează vărzările
în tava unsă cu ulei, se ung cu ulei pe deasupra
și se pun la copt în cuptorul
preîncălzit. Când s-au rumenit, sunt gata.
Se ung cu ulei fierbinte și se
servesc. Sunt bune și calde și reci (cele de frupt, având untură se servesc
numai fierbinți).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu