4
vinete
4
ardei
2
cepe
4
căţei de usturoi
30
măsline fără sâmburi (am pus din ochi, cam un pumn bun)
700
g roşii (decojite dacă se poate)
100
ml ulei
frunze
de ţelină
90
ml otet de mere
2
linguriţe cu zahăr (am pus o linguriţă cu fructoză)
sare
dupa gust
am
mai pus o linguriţă cu capere
Mod de preparare:
Se
spală vinetele şi se curăţă de coajă. Se
taie cuburi mai mari, se pun într-un castron mare, se presară o lingură de sare, se acoperă cu apă şi se lasă 30 minute.
În
timpul acesta se curăţă celelalte
legume. Ceapa se taie destul de mic şi ardeii julienne. Se toacă mărunt câteva
frunze de ţelină.
Roşiile, opărite şi decojite se taie cuburi mici, sau se face din ele un suc
cu ajutorul blenderului.
Se
scurg bine de tot vinetele. Se încălzesc
50 ml de ulei într-o tigaie mare (am folosit wok-ul). Se adaugă căţeii de usturoi şi se lasă puţin să ia gust uleiul. Se adaugă vinetele şi se
lasă 10 minute. Se scot într-o
strecurătoare, ca să se scurgă uleiul.
În
acelaşi wok se pune restul de ulei şi se soteaza ceapa, la foc mic până devine
aurie. Se adaugă ardeiul şi se soteză şi
acesta. Se scoate ceapa şi ardeiul în strecuratoare.
În
wok se pun roşiile şi se lasă să fiarbă
cam 10 minute, până sucul devine mai gros.
Se
pun în wok toate legumele din strecuratoare, maslinele, caperele, oţetul, zahărul
(fructoza) şi frunzele de ţelină. Se
amestecă bine. Se lasă 5 minute la foc mic şi apoi se sărează dupa gust. Se mai
lasă 15-20 de minute, până ce caponata se mai îngroaşă şi vinetele sunt moi.
Poate
fi servită aşa, proaspătă
sau se pune fierbinte
în borcane (tinute pe o tavă metalică, ca să nu se spargă) şi se închid cu capace.
Borcanele
se pun într-o oala încăpătoare, peste câteva straturi de ziare. Se toarnă apă
foarte caldă (nu rece, ca să nu se spargă borcanele în care s-a pus caponata fierbinte)
peste borcane, până la ¾ din înălţimea acestora. Se sterilizează astfel la foc mic 30 de minute de când a început să
fiarbă apa. Se lasă borcanele să se
răceasca în oala în care au fiert sau între pături.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu