Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 13 octombrie 2011

COMPOT PENTRU IARNA DIN PIERSICI ROMANESTI


Ingrediente:

Piersici romaneşti
Zahăr sau fructoză pentru varianta dietetică
Un baton de scorţişoară
Coajă de lamâie 

Preparare:

Piersicile româneşti, nealtoite, sunt de dimensiuni mai mici, cu  mai mult puf, nu foarte uniforme ca formă şi mărime, dar foarte aromate. Am avut din două surse unele mai mici şi altele ceva mai mari.

Spre comparaţie am pus şi câteva din import  (Grecia sau Italia)


Se spală piersicile şi se lasă să se scurgă.
Se aşează piersicile în borcane curate şi uscate. Borcanele cu piersici se umplu cu apă care apoi se scurge într-o oală,
 în care se mai  pune zahăr  sau fructoză după gust, ţinând cont şi de cât de dulci sunt fructele.
Se adaugă în oală batonul de scorţişoară şi câreva coji de lămâie şi se fierbe, până se topeşte zahărul.


 Borcanele cu piersici se pun pe o tavă, alături de oala cu sirop. Se umplu borcanele cu siropul care clocoteşte (fiind aşezate pe tavă, borcanele nu vor plesni).

Se pun capacele şi se aşează între pături să se răcească încet şi să se sterilizeze. Când s-au răcit, se aşează în cămară.

Simplu, sănătos, gustos.


Un comentariu: