Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 22 octombrie 2011

ZACUSCA CU VINETE ŞI CIUPERCI

Ingrediente:

200 ml ulei
3 cepe
3 ardei graşi
3 morcovi
4 dovlecei micuţi
6 vinete
700 ml pastă de roşii
500 g ciuperci
Sare, piper, frunze de dafin  

Preparare: 

Se coc  vinetele, se curăţă şi se lasă la scurs.
Ardeii se coc şi se curăţă de coajă, cotor şi seminţe.
Ciupercile se taie felii şi se fierb împreună cu o ceapă şi câteva fire de pătrunjel verde.
Într-o cratiţă încăpătoare se pune uleiul la încins. Se adaugă ceapa tocată şi se căleşte timp de 2-3 minute, până devine sticloasă. Se adaugă morcovul dat pe răzătoare şi se căleşte şi acesta 4-5 minute.
Se adaugă apoi dovleceii tăiaţi cuburi şi o căniţă de cafea cu apă ( cam 200 ml). Se fierbe până se moaie legumele. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească, apoi cu mixerul vertical se pasează legumele.

 Se pune din nou cratiţa pe foc

şi se adaugă pasta de roşii şi după circa 5 minute ardeii copţi şi vinetele.
Apoi se adaugă şi ciupercile fierte şi scurse de zeamă,

lăsăm să dea un clocot , două

se potriveşte de sare, piper şi foi de dafin şi dam focul la foarte mic. Fierbinte, se pune în borcane sterilizate, se acoperă cu capace şi se pun pe capace pentru câteva minute.

Se pun apoi între pături să se autosterilizeze.
Când s-au răcit se pun în cămară
pentru zilele de iarnă. 


Dar, până atunci  să gustăm  şi acum o feliuţă…









Un comentariu: