Aluatul:
0.5
litri de iaurt, chefir sau lapte bătut
650
g de făină
un
ou
0,5
linguriţă de bicarbonat de sodiu
o
linguriţă rasă de sare
ulei
umplutura:
750
g de brânză de vacă
250
g de brânză de oaie
3
ouă
Sare,
dacă mai trebuie
verdeaţă
– mărar, pătrunjel şi ceapă verde ( opţional)
Preparare :
Făina
împreună cu praful de copt se cern într-un vas larg. Se adaugă celelalte
ingrediente
şi se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna, până
se obţine un aluat moale, elastic.
Se lasă să se odihnească minim 30 de minute,
dar pote fi lăsat şi mai mult, pentru că va deveni mai fin şi mai elastic.
În
acest timp se prepară umplutura de brânză, amestecând bine toate ingredientele.
Pe
masa de lucru se presară faină.
Aluatul
se taie în bucăţi egale.
Fiecare
bucată se dă prin faină şi se aranjează pe masă una lângă alta.
Se
ia câte o bucata din aluatul tăiat, şi se întind foi, încercând să le facem mai
subţiri spre margini şi mai groase spre mijloc.
Se
pune umplutura pe mijlocul foii
şi se împătureşte plăcinta, aducând foaia de la
margine spre centru, ca în fotografie.
După
ce se acoperă bine umplutura, se mai turteste puţin plăcinta, dându-I formă
rotundă.
Tigaia
cu ulei se încinge şi se lasă la foc mediu.
Se
pune plăcinta în uleiul încins, cu partea care a fost lipită în jos.
Se
prăjeşte la foc mediucâte 3-4 minute pe fiecare parte, până se rumenesc bine.
Se
scot plăcintele pe un fund de lemn sau o farfurie şi se ung cu unt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu