Deşi iarna nu se dă bătută, ba din contra, andivele se
găsesc din abundenţă. La concurenţă cu
salata verde, recunosc deschis că prefer andivele. Pot fi „gătite” în multe feluri, dar această salată, dulce-acrişoară,
dar numai atât cât trebuie, este un acompaniament ideal pentru fripturi.
Ingrediente:
O andivă
O jumătate de rodie
Un castravete mic sau câteva feliuţe din unul lung
Câteva fire de pătrunjel verde
O jumătate de lămâie
O lingură cu ulei de măsline
O linguriţă cu oţet balsamic
Sare
Preparare:
Pentru ca andiva să
nu fie amară, se desface foaie cu foaie şi se ţine într-un vas cu apă rece şi sare timp de 10-15min. În acest fel
nu va mai avea nici pe departe gust amar ; (vezi şi aici)
Între timp se scot
sâmburii din jumătatea de rodie, înlăturând cu grijă toate pieliţele albe care
sunt tari şi amare.
Frunzele de andivă se
taie pe orizontal fâşii subţiri. Se pun într-un bol.
Castravetele se curăţă sau
nu de coajă şi se taie felii subţiri. Se adaugă peste andive. Se pune şi
pătrunjelul tocat grosier. Se adaugă seminţele de rodie. Înainte de a fi
servită se adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare şi oţet după gust.
Am servit-o cu pulpe
dezosate făcute la grătar şi chifteluţe din ciuperci.
Arata bine!... Nu am mancat niciodata!... Ar trebui sa incerc!
RăspundețiȘtergere